KPN wil snel een obligatielening in Amerikaanse dollars uitschrijven om de kas te vullen. Het bedrijf wil niet zeggen hoeveel het wil ‘ophalen’.
De lening moet al in de tweede helft van september worden geëffectueerd.
Volgens een woordvoerder wil KPN eerst de markt verkennen. Het bedrijf hoopt dat grote beleggers uit Europa en de VS genoeg vertrouwen in het bedrijf hebben om veel geld te lenen.
Eerder deze week presenteerde KPN een rekensom met als uitkomst dat het bedrijf nog ergens 6,4 miljard euro vandaan moet zien te halen om de dure Duitse umts-licentie te kunnen betalen. Tevens wil het bedrijf in België per se een umts-licentie kopen en heeft het nog veel geld nodig om een umts-netwerk aan te leggen in Nederland, Duitsland en België. Alleen al de aanleg van dat netwerk in Duitsland kost 3 miljard euro.
KPN heeft des te meer haast, omdat instellingen als Moody’s en Standard & Poor hebben aangekondigd dat ze binnenkort de kredietwaardigheid van KPN verlagen. Hoe lager deze zogeheten rating, des te hoger de rente die geldschieters vragen voor een lening.
Het telecombedrijf wil niet alleen via obligatieleningen geld ophalen, maar ook met een aandelenemissie. Probleem is dat de beurskoers onder druk staat, waardoor KPN minder geld kan binnenhalen. De beurskoers van het telecombedrijf is in enkele maanden meer dan gehalveerd.
Van het kabinet krijgt het bedrijf overigens alle medewerking. Het kabinet besloot in juni binnenkort minstens een kwart van het staatsaandeel in KPN van 43,25 procent te gaan verkopen, maar KPN heeft gevraagd die verkoop nog even uit te stellen. Als zowel de regering als KPN zelf (extra) aandelen op de markt gaan brengen, komt de koers waarschijnlijk nog verder onder druk.
Volgende week woensdag presenteert KPN halfjaarcijfers.