Minister Hans Eichel van financiën in Duitsland wil dat bedrijven belasting gaan betalen voor de tijd dat hun werknemers onder werktijd privé surfen.
Het plan is ontvangen met een mengeling van ergernis en ongeloof. Ten eerste is er de kritiek dat zo’n stap in één klap bijna alles ongeloofwaardig maakt dat de regering verder doet om het Internet-gebruik te bevorderen en de achterstand op de VS op dat gebied in te lopen. Tevens rijst de vraag hoe de regering in hemelsnaam denkt te controleren welke werknemers Internet voor welk doel gebruiken. Want zakelijk gebruik van het Internet wordt n�et belast in het nieuwe plan.
Volgens het ministerie is de nieuwe regeling een logisch gevolg van de al langer bestaande fiscale bijtelling voor een telefoon op kosten van de zaak. Maar zelfs het ministerie erkent dat het voor het nieuwe plan goeddeels afhankelijk is van de welwillendheid van bedrijven. Die moeten registreren welke werknemers in welke mate privé over het web surfen onder werktijd en moeten dat vervolgens doorgeven aan de fiscus. "We zullen nog heel wat moeten doen om de misverstanden de wereld uit te helpen", zei een woordvoerster gisteren al.
De vraag is wat het plan ooit zal kunnen opleveren. Zo zal de Internet-belasting niet gelden voor bedrijven die een flat-rate Internet-verbinding hebben, wat het geval is bij de meeste grotere bedrijven. Voor ondernemingen met telefoontikken-verbinding is de eerste 35 mark per maand belastingvrij. Bovendien kan de bondsregering wel deze regeling verordonneren, het is uiteindelijk aan de zestien deelstaten om te besluiten of ze hem ook daadwerkelijk zullen toepassen.
"Dit is het zoveelste voorbeeld van typische Duitse behoefte om voor alles regeltjes te maken", verzuchtte donderdag woordvoerder Carsten Meincke van AOL Europe. "Het is gewoon verschrikkelijk dat zulke bekrompen ideeën worden bedacht om een paar extra marken te verdienen."
Maar de soep wordt niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend, verwacht Werner Sprenger van Bitcom, een holding van Duitse high-techbedrijven. Uiteindelijk komt er van de plannen niets terecht, denkt hij. Al was het maar, omdat het ministerie van financiën hier geheel afhankelijk is van de vrijwillige medewerking van het bedrijfsleven. En niemand gelooft echt dat die er zal blijken te zijn.