KPN lijkt vooralsnog niet bang te hoeven zijn dat het Rijk binnenkort een groot deel van zijn belang in KPN verkoopt. Dat zou de koers nog verder onder druk zetten.
Het kabinet besloot in juni dat het belang van 43,25 procent in KPN versneld wordt afgebouwd. Op dat moment was dat goed voor bijna 50 miljard gulden. Op dit moment is het minder dan 30 miljard gulden waard.
KPN-topman Henderson onthulde gisteren dat het bedrijf in gesprek is over de voorgenomen verkoop. Geen van beide partijen heeft er belang bij dat het Rijk bij de huidige koers gaat verkopen. Met name KPN zou daar de dupe van worden. Het bedrijf heeft voor het vierde kwartaal nog steeds een aandelenemissie op de rol staan om nieuw kapitaal binnen te halen. Als op dat moment de rijksoverheid haar aandelen op de markt gooit, zal de koers dermate onder druk komen te staan dat beide partijen veel minder krijgen dan ze willen. Het is dan bovendien de vraag hoe de aandeelhouders zouden reageren.
Het ministerie van Financiën wilde gisteren slechts kwijt dat "wij niets doen wat KPN niet wil. Op korte termijn willen we een deel van ons belang verkopen. In de jaren negentig is afgesproken dat we ons belang vóór 2004 met ruim 10 procent zouden terugbrengen. Wij zullen nadere mededelingen doen als de tijd daar is."
D66-vice-fractievoorzitter en financieel specialist Bakker zei gisteren dat wat hem betreft de staat de aandelen KPN het beste kan verkopen "op een verstandig moment. Gezien de beurskoers betekent dat nu vooral even vasthouden." Bakker denkt dat een eventueel uitstel de besprekingen over de begroting van volgend jaar niet zal bemoeilijken. Het kabinet houdt over de hele regeringsperiode rekening met de opbrengst van verkoop van staatsdeelnemingen en veilingen, en niet met de verkoop van KPN-aandelen alleen.