De meestbezochte website in de VS blijft die van America Online, aldus Media Metrix. Het in een juridische strijd verwikkelde Napster is nieuw in de top 50.
Het geeft niet hoe ze over je schrijven, áls ze maar over je schrijven, is het credo van menig artiest. Ook voor het danig in opspraak gekomen MP3-uitwisselprogramma Napster lijkt dit op te gaan. Napster was de opvallende nieuwkomer in de top 50 van meestbezochte websites in de Verenigde Staten. Overigens staat het bezoek aan de website los van het aantal mensen dat het programma Napster gebruikt om (illegaal) muziek te downloaden uit de PC’s van miljoenen computeraars overal ter wereld.
De nummer een in de VS blijft de portal van America Online, zo blijkt uit een meting van Media Metrix, met bijna 79 miljoen hits. De nummer twee, het Microsoft-portal MSN, bleef met 59 miljoen treffers op eerbiedige afstand. Napster, dat in een strijd op leven en dood is verwikkeld met de plantenmaatschappijen, kwam binnen op 47. Hoe lang Napster in de top 50 blijft staan is uiterst onzeker. De muziekindustrie eist dat het programma van het Web wordt gehaald omdat ze door Napster miljarden aan auteursrecht-betalingen misloopt. De rechtbank stelde de muziekindustrie in het gelijk, maar het hoger beroep van Napster tegen de uitspraak loopt nog. Vooruitlopend op een uitspraak besloot het Amerikaanse gerechtshof dat Napster voorlopig nog op het Net kan blijven.
Napster voert als voornaamste argument ter verdediging aan dat het bedrijf zelf niet illegaal muziek ter beschikking stelt, maar het alleen maar de mogelijkheid biedt aan computeraars om onderling muziek uit te wisselen. Voor klachten over het ontduiken van auteursrechten moet de muziekindustrie dus bij de individuele gebruikers van Napster zijn, zo redeneert het bedrijf. De muziekindustrie houdt het er echter op dat Napster gelegenheid geeft tot het ontduiken van auteursrechten en daarmee wel degelijk (gedeeltelijk) aansprakelijk is voor de schade die de muziekindustrie en de artiesten lijden.