Mike Fister van Intel acht de nieuwe Pentium4-chip, voorzien van een gloednieuwe instructieset, uitstekend uitgerust om een flinke voorsprong te nemen.
Fister, general manager van de Enterprise Platforms Group, vergeleek de Sledgehammer-chip van AMD, ook een 64-bit processor, met een postkoets die in de al maar voortdurende Formule 1 race in de processortechnologie het op moet nemen tegen de nieuwste 64-bit telg uit de Intel-stal. Het bedrijf presenteert deze week op een forum voor ontwikkelaars in San Jose in de VS zijn nieuwe 64-bit chipset met een geheel nieuwe architectuur, Netburst genaamd. De Epic-technologie (explicit parallel instruction computing) van Netburst maakt optimaal gebruik van het extra geheugen dat de 64-bit structuur biedt.
Concurrent AMD heeft ervoor gekozen voor de 64-bit chip, Sledgehammer genaamd, gebruik te blijven maken van het Risc-protocol dat de basis vormt van de huidige 32-bits systemen. Groot voordeel van deze strategie is dat software alleen in geringe mate hoeft te worden aangepast om op de nieuwe chip te kunnen draaien. Intel moet de hele software-gemeenschap voor zijn nieuwe technologie weten te winnen, omdat applicaties herschreven moeten worden willen ze gebruik kunnen maken van Epic. Intel pocht dat inmiddels 350 applicaties aangepast zijn voor de nieuwe processor-technologie. Om dit getal op te stuwen heeft de chipfabrikant 6000 prototype-exemplaren van de nieuwe chip uitgedeeld.
In de markt is te horen dat bedrijven steeds minder animo krijgen om hun systemen voortdurend aan te passen aan de nieuwe processor-technologie. Analisten plaatsen vraagtekens bij de acceptatie van de nieuwe chip omdat er geen grote markt is voor een snellere processor dan de 700 MHz die het bedrijf nu kan bieden.
Het nieuws rond de Pentium 4-chip kon de met minder bombarie aangekondigde vertraging van de Itanium-processor voor de servermarkt en de Timna-chip voor de goedkopere PC niet geheel verhullen. Intel lijdt net als andere chipfabrikanten onder een groot gebrek aan onderdelen voor zijn processoren. Hierdoor kan het bedrijf alleen met grote vertraging aan de vraag voldoen. Intel heeft hetzelfde slechte nieuws te brengen voor de 700 MHz versie van de Pentium III Xeon chip. Deze chip krijgt overigens een snellere opvolger, een 1 GHz-versie.
Op een heel ander terrein, op het gebied van processoren voor mobiele toepassingen, is Intels naam wat minder gevestigd. Intel ontwikkelt voor mobiele toepassingen de zogenaamde Strongarm-chip. Deze chip is gebaseerd op technologie ontwikkeld door de Engelse firma Arm Holdings. Met een licentie voor het gebruik van deze technologie heeft Intel een 200 MHz versie ontwikkeld. Het bedrijf staat op het punt nieuwe 400 MHz en 600 MHz versies van de Strongarm aan te kondigen. Hoewel ook in deze markt kloksnelheid onderscheidend werkt, is op het mobiele vlak het energieverbruik een nog belangrijker punt. Deze week zal Intel hier meer over bekend maken.