Een tekort aan geheugenchips heeft ervoor gezorgd dat de levering van werkstations in het tweede kwartaal van dit jaar met 4 procent is gedaald.
Fabrikanten hebben vooral problemen om aan de snel groeiende vraag naar de Rambus Dram (Rdram) standaard te voldoen, zo concludeert onderzoeksbureau International Data Corp (IDC) in een rapport.
Het leveringstekort is voornamelijk te wijten aan het feit dat Rdram-chips een stuk duurder zijn om te produceren. Ook de regelmatige problemen met de chipsets van Intel bleken een probleem, aangezien de Rdram-standaard van deze technologie gebruik maakt.
Ondanks de problemen met de levering steeg het percentage van geleverde Rdram-systemen fors – van 38 procent in het eerste kwartaal van dit jaar naar 75 procent in het tweede.
De NT-markt kreeg de klappen van het tekort aan geheugenchips, met een daling van 7 procent in het aantal geleverde werkstations. Marktleider is Dell met een aandeel van 34 procent, gevolgd door Compaq (20 procent), Hewlett-Packard (17 procent) en IBM (14 procent).
De Unix-markt daarentegen steeg met 3 procent. Sun blijft overtuigend marktleider met een aandeel van 60 procent, op ruime afstand gevolgd door HP en IBM met ieder 14 procent.
Ook Compaq sprak bij monde van ceo Michael Capellas zijn ongenoegen uit over tekorten, al ging het in dit geval over PC-componenten. Volgens Capellas zijn de tekorten in de industrie nog nooit zo erg geweest als nu. Verkopers van PC’s verwachten dat de problemen met de levering van componenten zich de rest van het jaar zullen voordoen.