Een algemene kernel vrij van bedrijfsspecifieke aanpassingen lijkt hét middel om standaardisatie van Linux te realiseren.
Deze maatregel moet het ‘open source’ besturingssysteem nog populairder en algemener inzetbaar maken. Een forum van topmannen van Red Hat, Caldera, Suse, VA Linux en Linuxcare sprak zich woensdag op de Linuxworld-conferentie uit voor gestandaardiseerde software. Om een algemene kernel te krijgen werken de bedrijven samen aan de Linux Standard Base (LSB), een verzameling Linux-softwarecode, die in het eerste kwartaal van volgend jaar getest en gekwalificeerd moet zijn.
In de LSB zijn componenten, eigenschappen en api’s (application program interface) opgenomen, waarmee ontwikkelaars de invloed van het besturingssysteem op applicaties kunnen inschatten. Ook geeft het ontwikkelaars aanwijzingen over hoe de software van het besturingssysteem gebundeld moet worden om de installatie en uitvoering van applicaties mogelijk te maken. Definities van kernel- en systeemaanvragen en een systeembibliotheek behoren eveneens tot de onderdelen van de LSB. De Free Standards Group houdt toezicht op LSB.
De verwachting is dat Linux met de LSB vanzelf algemene ondersteuning van software- en hardware-fabrikanten krijgt. Cruciaal bij deze acceptatie is het opzetten van een wereldwijd ondersteunend kanaal. Het schrappen van het aantal Linux-distributies zou deze ondersteuning alleen maar efficiënter maken. Softwareverkopers hebben al aangegeven dat het onmogelijk is om vier verschillende soorten Linux te ondersteunen. De standaardisatie zou hiermee wel eens verder kunnen gaan dan de Linux-bedrijven lief is.
Dat was ook precies het gevaar waar Bob Young, bestuursvoorzitter van Red Hat, voor waarschuwde. Hij zei het onverstandig te vinden om te streven naar één Linux-distributie, omdat het ‘open source’ karakter van het besturingssysteem vraagt om diversiteit. Ontwikkelaars voegen eigenschappen toe aan Linux omdat daar blijkbaar vraag naar is. Eén distributie van Linux zou deze innovatie afremmen of zelfs helemaal tegenhouden. "Innovatie en flexibiliteit is precies de toegevoegde waarde die een bedrijf als Caldera klanten biedt", aldus Young.
Alle deelnemers aan het forum zagen een onbekommerde toekomst voor zichzelf weggelegd zonder financiële malaise of overnames. Gespecialiseerde kennis geeft hun bedrijven de nodige bestaanszekerheid, omdat grote technologieconcerns als IBM, die zich net tot Linux bekeerd hebben, de benodigde kennis daarvoor gewoonweg niet in huis hebben. Het net ingeslagen zijpad van Linux op het gebied van ingebedde toepassingen laat maar al te duidelijk zien dat er altijd een markt blijft bestaan voor specialistische kennis rond Linux.