De strijd die telecomgiganten overal in Europa voeren om Umts-frequenties is voor system integrator Unisys een gat in de markt voor de eigen telecomdivisie. Onder de naam Battle wil het bedrijf netwerkplanning gaan aanbieden aan de nieuwe operators.
Het Britse Vodafone is de eerste aanbieder die Unisys in de arm neemt om de procedures te stroomlijnen. Volgens Marlon Hiralal, directeur global communications solutions bij Unisys, hebben operators vooral behoefte aan goede netwerkplanning. De exploitatie van een Umts-netwerk is namelijk wezenlijk anders dan de exploitatie van een GSM-netwerk (zie kader). Dit betekent dat als de werkwijze van de aanbieders niet verbetert, gebruikers veelvuldig te maken krijgen met storingen en overbelaste cellen.
Hiralal denkt dat telecombedrijven een externe partij nodig hebben om hun bedrijfsprocessen goed op elkaar af te stemmen. "De huidige telecomaanbieders zijn opgebouwd rondom het leveren van één product. Nu moeten ze plotseling allerlei Internetproducten en bijvoorbeeld videoconferencing gaan aanbieden."
Overbelasting
Volgens Hiralal, die als consultant onderzoek naar heeft gedaan naar netwerkplanning, kunnen de netwerkgegevens nu uitsluitend door technische mensen worden gelezen. Het duurt lang voor die gegevens de top van een organisatie bereiken, waar de beslissingen worden genomen. Hiralal staat een erp-achtige vorm van automatisering van de netwerkplanning voor, waarbij informatie sneller bij de juiste mensen komt. Wanneer bijvoorbeeld overbelasting dreigt, worden automatisch extra zendmasten ingeschakeld.
In Europa heeft Unisys ongeveer vijftig consultants op het Battle-project gezet. Hoewel het vanwege het algemene karakter van de dienst niet mogelijk is om er patent op aan te vragen, wil Unisys wel een aansprekende naam aan het project geven. Als die naam niet elders geclaimd is, wordt dat ‘Battle’, een enigszins gezocht acroniem voor Business assurance telecom tool leading integration. Hiralal claimt dat Unisys de eerste is die met deze dienst komt, maar ‘ik verwacht dat er heel snel veel zullen volgen.’n
‘Ademende cellen’ bij Umts
De werking van de cellen rond zendmasten is bij Umts wezenlijk anders dan bij GSM. GSM-zenders hebben een constant vermogen, en zolang gebruikers binnen bereik van de zender zijn, hebben ze verbinding. De benodigde capaciteit per gebruiker is gelijk, omdat gebruikers alleen telefoneren en sms-berichten uitwisselen. Problemen ontstaan als er teveel gebruikers van een cel gebruikmaken: nieuwe gebruikers krijgen dan geen verbinding.
De datacellen die nodig zijn bij Umts zijn zogenoemde ‘ademende cellen’, waar gebruikers niet de frequentie, maar het vermogen van de cel delen. Als er meer gebruikers zijn dan de cel aankan, krimpt de cel; de dekking wordt vervolgens kleiner, waardoor er gaten vallen in de dekking tussen de cellen.
De twee grotere kavels die KPN en Libertel bij de Nederlandse Umts-veiling hebben binnengehaald, bieden het voordeel dat zij ruimte hebben reservecellen te plaatsen om het krimpen van de cellen op te vangen.