Paul Smits, voorzitter van de raad van bestuur van KPN, haalt fel uit naar toezichthouder Opta. Volgens de KPN-topman heeft een toezichthouder als Opta niets meer te zoeken op de Nederlandse markt, omdat de liberalisering is voltooid.
In een gesprek met Computable stelt Smits dat de telecom-markt in een stadium is gekomen, waarin zij zichzelf kan reguleren. Zowel consumenten als bedrijven hebben in een markt met meer dan vijfhonderd partijen volop keus. "Nederland is bijna wereldkampioen liberalisering". Dat betekent volgens de KPN-voorzitter dat er geen toezicht meer nodig is. "Regelgevende instanties leven bij de gratie dat er iets te regelen valt. Je moet nu de markt zijn werk laten doen." Hij ziet overigens wel een rol weggelegd voor de Nederlandse mededingingsauthoriteit (Nma).
Smits ziet zich in zijn visie gesterkt door telecom-gebruikersvereniging BTG: "Zelfs de BTG, ooit begonnen als een soort actiegroep ‘kill KPN’, betrekt nu steeds meer de stelling dat het wel wat minder kan met de bemoeienis van Opta."
Bemoeienis
Kees Tromp, directeur van de BTG, bevestigt dit: "De mate van bemoeienis van Opta bij KPN is buiten proportie. Op sommige vlakken, zoals die van de telefoontikken, vraag ik me af wat de Opta daar nog te doen heeft. Er moet wel toezicht zijn om de concurrentie in de gaten te houden, maar dat kan ook door de Nma gedaan worden. Opta refereert voor zijn bestaansrecht aan specifieke kennis die ze zouden hebben maar daar is ons tot op heden niets van gebleken."
Alex van Kalken, woordvoerder van Opta, is niet onder de indruk van de woorden van Smits. "Het is een bekend geluid van KPN. Zij hebben van meet af aan gevonden dat wij overbodig zijn. Maar bij de concurrenten van KPN zul je een heel ander geluid te horen krijgen.’ Van Kalken ontkent dat er, zoals KPN zegt, niets meer te regelen valt. ‘In het internationale telefonieverkeer is inderdaad veel keuze, daar hoeven we niet zoveel toezicht meer te houden. KPN heeft op sommige deelmarkten nog een heel groot aandeel. Op de markt voor lokale telefonie is dat aandeel 90 procent."
Ook de opstelling van de BTG is voor Opta niets nieuws. De kortingen die BTG voor zijn leden wil bedingen zijn op bezwaar gestuit bij de toezichthouder. Opta heeft grenzen gesteld aan die kortingen, omdat die anders gefinancierd zouden kunnen worden uit de kosten van kleinere telecomgebruikers.
Twistappel
De meest recente twistappel tussen KPN en Opta is breedband Internet, dat KPN als Adsl-dienst aanbiedt onder de naam Mxstream. Met het aanbieden van deze dienst probeert KPN het oude kopernet nieuw leven in te blazen. Maar wanneer KPN Mxstream invoert in een bepaalde regio, moeten volgens Opta ook concurrenten van KPN in de gelegenheid gesteld worden vergelijkbare diensten aan te bieden, over het KPN-netwerk. Daarvoor moeten aanpassingen en verbouwingen plaatsvinden bij KPN-centrales.
Paul Smits ziet voor Opta geen rol weggelegd op de Internet-markt. ‘Opta kijkt nu naar de mogelijkheden om Internet-acces te gaan reguleren. Daar begrijp ik helemaal niets van. Het Internet is juist gegroeid doordat er niemand toezicht heeft gehouden op de ontwikkeling.’