Het VS ministerie van Energie bestelt binnenkort een nieuwe supercomputer bij Compaq. Meestal sleept IBM de orders voor dit soort apparaten in de wacht.
Informatie, die is gelekt naar de pers, geeft aan dat de supercomputer zal bestaan uit een cluster van 10 duizend Alpha-processoren, die tezamen 30 Teraflops (30 biljoen berekeningen per seconde) kunnen uitvoeren. Het ministerie betaalt Compaq vermoedelijk 150 miljoen dollar voor het apparaat.
Het is niet de eerste keer dat het ministerie een supercomputer bestelt. Twee maanden terug kreeg IBM de opdracht om voor het Accelerated Strategic Computing Initiative (Asci) een supercomputer met een capaciteit van 12 Teraflops te ontwikkelen. Het ministerie riep het Asci-initiatief midden jaren 90 in het leven om de VS voorop te laten lopen op het gebied van parallelle supercomputersystemen. Het apparaat van IBM gaat naar het Lawrence Livermore laboratorium. De Compaq-supercomputer is bestemd voor het laboratorium van het ministerie in Los Alamos. Hij zal gebruikt worden voor de simulatie van kernexplosies.
Volgens bronnen dichtbij het bedrijf vist Big Blue dit keer met opzet achter het net. Het bedrijf zou zich namelijk voorbereiden op de productie van een veel grotere supercomputer, die in 2004 het levenslicht moet zien. Dit apparaat zou de magische grens van 100 Teraflops doorbreken. Niemand beweert echter hardop dat IBM, die normaliter bij servercontracten geen enkele kans laat lopen, nu zomaar achterover zit. Orders rond het Asci-traject noodzaken blijkbaar tot een uitgekookt schaakspel, waarbij Deep Blue eerst een koningin laat slaan om later de koning te kunnen bemachtigen.
In ieder geval betekent de opdracht voor Compaq een flinke uitbreiding van de orderportefeuille. Normaal doet Compaq er een kwartaal over om 10 duizend Alpha-processoren, wat gelijk staat aan 300 Alpha Servers, te slijten. Of de onderneming zich ook in de race stort voor het 100 Teraflops-systeem zal het waarschijnlijk volgende week aangeven als het met de officiële aankondiging van de opdracht naar buiten komt.