De tien grootste Nederlandse online veilingen zijn zeer fraudegevoelig, zo blijkt uit onderzoek van PCM (Personal Computer Magazine).
Het is kinderlijk eenvoudig om via Internet de prijzen van kavels op te drijven en (ver)kopers te benadelen. In Nederland is veilen op sites als Ibazar, Ubiedt en Ricardo mateloos populair. Van broodrooster tot bungalow – iedereen kan alles gratis te koop aanbieden. Uit het onderzoek ‘Eenmaal andermaal bekocht’, dat gepubliceerd wordt in het septembernummer vanPCM, blijkt dat de tien grootste Nederlandse sites bar weinig aandacht besteden aan hun beveiliging.
Het gaat al mis tijdens de registratie van de gebruiker. De persoonlijke gegevens in de veilingdatabases worden niet of nauwelijks gecontroleerd. Daardoor is het mogelijk om met meerdere (virtuele) Internet-persoonlijkheden het veilingverloop van eigen goederen (kavels) te beïnvloeden en zo de winst te vergroten. Bij deze vorm van prijsopdrijving betalen kopers meer dan ze bij een eerlijk veilingverloop zouden doen.
Hoewel de veilingsites zelf ook op de hoogte zijn van deze fraudemogelijkheden, doen ze weinig om hun klanten te beschermen. Ze controleren de klantgegevens slecht. Simpele beveiligingstechnieken als het opslaan van het IP-adres en het gebruik van cookies en encryptie zijn slechts mondjesmaat aanwezig. Acht van de tien onderzochte veilingsites vinden dat hun gebruikers elkaar moeten beoordelen. Die beoordelingen zijn echter eenvoudig te beïnvloeden en zelfs te misbruiken om andere aanbieders te benadelen.
In een reactie op hetPCM-onderzoek laten de veilingsites weten dat ze niet verantwoordelijk zijn voor een eerlijk veilingverloop. Een fraudebestendigere registratie door middel van het vragen van entreegeld is geen optie: daarvoor is de onderlinge concurrentie te groot.