De Linuxworld-conferentie, die deze week plaatsvindt in de Verenigde Staten, zorgt voor een reeks aankondigingen van grote bedrijven.
Onder andere HP, IBM, Motorola, Dell zeggen grootse plannen te hebben met Linux. Grote bedrijven zijn bezig om hun eigen serversoftware en hardware-producten geschikt te maken voor Linux. HP kondigde aan zijn serversoftware MC/Serviceguard, Toptools, Openview, Network Node Manager en Omniback Linux-enabled te maken. AMD ziet in dat Linux in de serverwereld niet meer weg te denken is en gaat zijn 64-bit Sledgehammer-chip samen met Suse Linux-compatibel maken. Het bedrijf volgt hiermee zijn aartsrivaal Intel, die samen met VA Linux zijn Itanium-chip ook gereed stoomt voor Linux. Sun zegt zijn netwerkopslagsysteem Storedge T3 en HP zijn XP256- en XP512-systemen voor het Linux-platform klaar te hebben.
Veel bedrijven sluiten allianties met Linux-ondernemingen. De distributie van Red Hat heeft een flinke duw in de rug gekregen nu IBM en Motorola zich achter het bedrijf scharen. Het bedrijf gaat zijn Linux-distributie koppelen aan softwaresystemen van Big Blue, waaronder DB2, Lotus Domino, Tivoli en Websphere e-handelssoftware. Ook gaan IBM en Red Hat gecombineerde softwareproducten aanbieden. De alliantie met Motorola is erop gericht om de Red Hat Linux-distributie samen te laten werken met de HA-Linux variant van Motorola en zo beschikbaar is voor de hardwareplatformen die het Amerikaanse bedrijf uit heeft staan in de telecomindustrie.
Niet alle omarmingen van het ‘open source’-besturingssysteem worden met gejuich ontvangen in de Linux-gemeenschap. Topman Michael Dell van de Amerikaanse hardware-fabrikant kreeg veel kritiek te verduren na afloop van zijn toespraak op de Linuxworld-conferentie dinsdag. Een deelnemer aan conferentie verweet Dell verbeteringen van Linux niet terug te geven aan de gemeenschap. Ook zou het bedrijf meer vragen voor een desktopcomputer waarop Linux is geïnstalleerd in plaats van het tot nu toe op de Dell-PC populaire Windows.
De positie die het besturingssysteem heeft weten te veroveren in de servermarkt (25 procent marktaandeel) is een aanzienlijke prestatie gezien het feit dat het ooit begonnen is als een uit de hand gelopen hobby van Linus Thorvalds. Op het PC-vlak is Thorvalds’ prestatie minder omvangrijk. Volgens een IDC-onderzoek uit februari dit jaar heeft het besturingssysteem in de PC-markt een aandeel van 4 procent in handen, 1 procent minder dan het Mac OS, maar veel minder dan de 87 procent waar Microsoft met Windows op kan bogen. Met een gestandaardiseerde gebruikersinterface zou daar best eens verandering in kunnen komen.