Nu de Duitse Umts-veiling net als de Britse hoog oploopt, wordt het twijfelachtig of de aanbieders van mobiel Internet straks nog wel uit de kosten komen.
Het wordt twijfelachtiger of de aanbieders van mobiel Internet straks nog wel uit de kosten komen. Nadat de Britse veiling van Umts-frequenties de bedrijven al 85 miljard gulden kostte, stond de teller in Duitsland gisteren al op bijna 93 miljard gulden. Het Britse onderzoeksbureau Dataquest zaaide gisteren verdere twijfel over Umts met een berekening dat de abonnees straks in de eerste vijf jaar voor ruim 70 gulden per maand mobiel moeten internetten (naast hun gewone telefoonverkeer) om Umts voor de aanbieders rendabel te maken.
E-Plus, de Duitse dochter van KPN Telecom, die ook meebiedt, kondigde gisteren aan dat het toch wat rustiger aan gaat doen nu het voor ruim 15,5 miljard gulden heeft geboden. E-Plus gaat nog maar op twee frequenties bieden, terwijl voor een goede landelijke dekking drie frequentieblokken nodig zijn. De reden is dat de biedingen op de veiling enorme afmetingen beginnen aan te nemen. Voor de twaalf te vergeven frequentieblokken werd gisteren bij de sluiten van de veiling na 145 biedrondes omgerekend bijna 97 miljard gulden geboden.
Volgens KPN is ook met twee frequentieblokken landelijke dekking te bereiken, maar dan met minder capaciteit voor de te verzenden data. "Wij hebben overwogen of de extra capaciteit die je inkoopt in overeenstemming is met de prijs die je ervoor betaalt", aldus een woordvoerder. De beurskoers van KPN staat de laatste dagen onder druk door de miljardendans in Duitsland. Gisteren zakte het aandeel tot 36,50 euro, terwijl het in juli nog meer dan 50 euro deed.
De verwachting is dat de Duitse veiling nog wel even duurt. T-Mobil, dochterbedrijf van Deutsche Telekom, en Vodafone-dochter Mannesmann zouden perse drie frequentieblokken willen bemachtigen. Dat is niet mogelijk zolang er nog zes deelnemers bieden op twaalf frequentieblokken. Viag Interkom, dat wordt gesteund door British Telecom, besloot eerder op de dag ook al de biedingen te beperken tot twee blokken.