Philips fabriceert voor het Amerikaanse kabelbedrijf AT&T 1 miljoen Internet-opzetkastjes. De kastjes maken allerlei interactieve televisie-diensten mogelijk.
AT&T wil via kabel en televisie zaken als film op bestelling, online-spelletjes en surfen op Internet gaan aanbieden. Naast de levering gaat Philips de kastjes samen met AT&T aan de man brengen. Tony Werner, hoofdingenieur bij de breedband-divisie van het kabelbedrijf, ziet veel in de overeenkomst. "Philips is sterk in innovatie van consumentenelektronica. Deze vernieuwing gecombineerd met Philips’ kennis van het verkoopkanaal komt ons zeker goed van pas als we beginnen met de verspreiding van het product."
AT&T heeft ook een contract lopen met Motorola voor het leveren van Internet-opzetkastjes. Hoewel dit contract, dat loopt tot 2003, bepaalt dat Motorola tot die tijd de belangrijkste leverancier van opzetkastjes is, is de eerste levering van Motorola kleiner zijn dan die van Philips. Het Amerikaanse bedrijf kondigde aan in eerste instantie 700.000 opzetkastjes aan AT&T te zullen leveren.
Philips gaat zijn opzetkastjes aanpassen door er twee door Motorola ontwikkelde technieken in op te nemen. Met de softwaremodule Opencable kunnen consumenten hun kastje meenemen als ze verhuizen. Daarnaast conformeert Philips zich aan de opkomende veiligheidsstandaard Motorola-Gi DES (Data Encryption Standard), waarmee gegevens veilig over Internet te versturen zijn.
De opzetkastjes van AT&T krijgen hetzelfde besturingssysteem als de kastjes die Philips dit jaar bij de bekabelaar UPC gaat afleveren. Beide kabelbedrijven willen de Webtv-software van Microsoft gebruiken voor het leveren van allerlei interactieve diensten. Microsoft heeft aangegeven meer tijd nodig te hebben om zijn software af te krijgen. Als UPC in september de opzetkast op de Nederlandse markt brengt, functioneren alleen de elektronische programmagids en een Internet-browser, en kan de klant kanalen instellen.
AT&T heeft met minder tijdsdruk te maken doordat het pas in de loop van volgend jaar de interactieve televisiediensten gaat leveren. Naar verwachting biedt de software van Microsoft tegen die tijd ook mogelijkheden voor betaaltelevisie, digitaal opnemen van programma’s, online spelletjes spelen en winkelen via Internet.