GoSMS, aanbieder van ‘inhoud’ voor mobiele telefoons, wordt door een aantal nieuwsorganisaties aangeklaagd voor het schenden van hun auteursrechten.
The Washington Post en CNN. GoSMS zou nieuwsberichten van hun websites halen en die zonder toestemming of bronvermelding doorsluizen zijn haar klanten in Californië. De zaak is vergelijkbaar met die tegen Napster, dat muziek distribueert zonder toestemming van de platenmaatschappijen.
Analisten in de Verenigde Staten verwachten dat deze rechtszaak de nodige voeten in de aarde zal hebben, omdat er in de VS nog altijd geen auteursrechtwetten bestaan die direct zijn gerelateerd aan Internet-inhoud. De rechter, de eisers en de gedaagde zullen de bestaande ’traditionele’ wetboeken moeten uitpluizen op zoek naar regels die in deze zaak bruikbaar zijn. Dat zoiets al snel uitmondt in juridische haarkloverij, is gebleken in de zaak tegen Napster.
Voor advocaten zijn er op dit terrein dus gouden bergen te verdienen.
Dat is te merken bij een andere Internet-auteursrecht-zaak die momenteel speelt in de VS. Verschillende Amerikaanse topadvocaten zijn inmiddels ingehuurd door Scour, een op Napster gelijkende bestandsuitwisseldienst die ook is aangeklaagd voor het schenden van auteursrechten. Scour heeft de hulp ingeroepen van topjurist Fred Bartlit uit Chicago, Harvard-professor Arthur Miller en de auteur Peter Toren, die enkele toonaangevende publicaties over intellectueel eigendomsrecht op zijn naam heeft staan.
Scour is een van de vele ontwikkelaars vanpeer-to-peer-technologie, die gebruikers in staat stelt rechtstreeks op elkaars computers te zoeken naar bestanden en die vervolgens van elkaar te downloaden. Net als Napster is Scour aangeklaagd door de Recording Industry Association of America (Riaa), en verder ook nog door de Motion Picture Association of America en de National Music Publishers Association.