De Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) onderzoekt of de beursregels voor de daghandel in effecten moet worden aangescherpt.
De belangrijkste reden is dat, net als in de Verenigde Staten, ook in Nederland de particuliere daghandelaar in opkomst is. Die is zich volgens de STE als regel niet bewust van de grote risico’s die hij loopt in de concurrentiestrijd met de professionele handelaren.
De daghandel, het op dezelfde dag zowel kopen als verkopen (of omgekeerd) van een aandeel, is overgewaaid uit de VS. Omdat het handelen in aandelen via Internet relatief goedkoop is, zijn er ook in Nederland steeds meer particulieren die thuis via een of meer computersrealtime de schommelingen in de koersen en het beursnieuws volgen, en door snel online handelen proberen veel geld te verdienen.
In de VS zijn er naar schatting al meer dan 50.000 daghandelaren. In Nederland is hun aantal nog te verwaarlozen, maar de STE wil niet straks achter de feiten blijken aan te lopen en de daghandel alvast in kaart gaan brengen. De rol van de banken krijgt daarbij speciale aandacht. Deze verstrekken sinds de introductie van effectenhandel via Internet steeds meer kredieten aan particulieren, waarmee die kunnen gaan handelen op de beurs. Ook onderzoekt de STE of extra voorzieningen voor de daghandelaren op de beurs gewenst zijn. Particuliere beleggers hebben bijvoorbeeld nu nog geen toegang tot de centrale beurscomputer.
In de VS heeft de beurswaakhond SEC al een paar keer gewaarschuwd voor de grote risico’s van daghandel. Vrijwel alle onderzoeken hebben tot nu toe uitgewezen dat de belegger die zijn aandelen rustig in bezit houdt, daar op de langere termijn meer geld mee verdient dan de belegger die veel handelt op de beurs. Een van de redenen is dat elke transactie al snel een paar tientjes kost.