De Parijse rechtbank besluit vandaag over de eis om Yahoo te veroordelen tot een boete zolang de Internet-reus doorgaat met de verkoop van Nazi-memorabilia.
Twee anti-racismegroepen eisen dat Yahoo een boete van 400.000 euro moet betalen voor elke dag dat het Amerikaanse Internet-bedrijf doorgaat met de verkoop van de Nazi-memorabilia. Rechter Jean-Jacques Gomez heeft al voor de nodige onrust in het Amerikaanse kamp gezorgd door eind mei te verordonneren dat Yahoo en zijn Franstalige dochter het voor Franse surfers onmogelijk moeten maken om te bieden bij de dagelijkse veilingen van lugubere items als de bussen waarin het Zyklon B gas zat waarmee miljoenen joden in de concentratiekampen werden vermoord.
Volgens Yahoo is zo’n uitsluiting technisch onmogelijk. Worden de veilingen op de Franstalige Yahoo-site onmogelijk gemaakt, dan gaat de liefhebber gewoon naar de Amerikaanse site. Probeert Yahoo Fransen te weren door via hun IP-adres hun nationaliteit vast te stellen, dan gaat de Franse surfer via een Amerikaanse computer naar Yahoo en krijgt hij een Amerikaans IP-adres, zo bevestigde gisteren de Franse Internet-deskundige Jean Olive.
Wat de rechter vanmiddag om twee uur beslist, wordt dus spannend. Voor de twee actiegroepen, het Internationale Verbond tegen Racisme en Antisemitisme (Licra) en de Unie van Franse joodse studenten (Uejf), is het duidelijk hoe de rechter moet oordelen. "Voor ons is de verkoop van dit soort spullen absoluut immoreel. Wij willen dat Yahoo op zijn minst goede wil toont jegens de gevoeligheden in andere landen dan de VS", aldus Licra-woordvoerder Marc Knobel.
Yahoo verdedigde zich in mei niet alleen met een beroep op de onmogelijkheid om de veiling af te schermen voor bepaalde gebruikers, maar ook met een meer principieel beroep op de Amerikaanse grondwettelijke vrijheden. In de VS heeft de Klu Klux Klan vrij spel. Tal van nazi-actiegroepen in Europa gebruiken al een soort U-bochtconstructie om met een ’thuisbasis’ in de VS hun denkbeelden in Europa te verspreiden.
In Frankrijk zijn, net als in Nederland, racistische uitingen strafbaar. Knobel benadrukt dat er mogelijkheden moeten worden gezocht om Internet dat verbod niet te laten uithollen. "We moeten niet worden verplicht om op dit punt de Amerikaanse standaarden over te nemen", aldus Knobel.