De Keursteen wil de gebroeders Baan juridisch aansprakelijk stellen voor de schade die beleggers hebben geleden door het debacle rond het softwarehuis uit Barneveld.
Stichting De Keursteen, die optreedt tegen misstanden in gereformeerde kringen, heeft daarvoor de Amsterdamse advocaat Moskowicz in de arm genomen. De Amsterdamse strafpleiter wil naar eigen zeggen de gebroeders Baan zowel civielrechtelijk als strafrechtelijk aanpakken en de handelwijze van de overige Baan-bestuurders tegen het licht houden.
Voorzitter Rien van Hoeven van stichting De Keursteen zegt te handelen namens ruim 300 gedupeerde gereformeerde beleggers. "Maar er komen nog steeds mensen bij. Ook mensen die niet aan de kerk verbonden zijn."
Van Hoeven wil zoveel mogelijk gedupeerde beleggers om zich heen verzamelen. "Duizenden beleggers zijn het slachtoffer geworden. Als die de krachten bundelen, komen we sterker te staan." Volgens Van Hoeven hebben de gebroeders Jan en Paul Baan de beleggers benadeeld doordat ze niet open waren over het reilen en zeilen van hun bedrijf. De klacht vertoont gelijkenis met de aanklachten tegen Nina Brink en haar World Online. Brink en haar bedrijf wordt verweten dat ze in de prospectus bij de beursgang slechts in bedekte bewoordingen te kennen gaven dat de topvrouw een groot deel van haar aandelen drie maanden voor de beursgang had verkocht, en dat helemaal werd verzwegen dat Brink ruim 6 euro kreeg voor de aandelen die in maart voor 43 euro op de beurs werden gebracht.
De opkomst en ondergang van de Veluwse onderneming heeft veel beleggers uit gereformeerde kringen getroffen. Op het hoogtepunt noteerde het beursfonds bijna 50 euro. Het Britse Invensys, dat Baan vorige maand heeft overgenomen, heeft de aandeelhouders 2,85 euro betaald.
Extra wrang is volgens Van Hoeven dat de beide broers zelf rijk zijn geworden (en nog steeds zijn) dankzij hun bedrijf. Jan en Paul Baan hebben in de afgelopen jaren hun belang in Baan Company stapsgewijs verkocht. Een deel van het verdiende geld, enkele honderden miljoenen guldens, is via het investeringsbedrijf Vanenburg in een aantal ‘nieuwe economie’-bedrijfjes gestoken. De gebroeders Baan wilden gisteren geen commentaar geven.