AMD lanceert een 64-bit processor die de strijd moet aangaan met Intels uitgestelde Itanium. Het hoopt met de X86-64 te scoren in de server- en werkstation-markten.
Advanced Micro Devices levert deze week de technische specificaties voor de chip, zodat software-ontwikkelaars kunnen beginnen met het modificeren van bestaande applicaties en het schrijven van nieuwe programma’s. Vervolgens richt het bedrijf zich op het voltooien van het interne ontwerp van de microprocessor, die in het tweede kwartaal van 2001 leverbaar moet zijn.
Dat is wel iets later dan Intels tot twee keer toe uitgestelde Itanium, die eind dit jaar te verwachten valt. Toch zijn veel analisten razend enthousiast over de nieuwe technologie van AMD. Ze dichten het bedrijf dan ook goede kansen toe in de strijd met Intel.
Eén van de belangrijkste pluspunten van de X86-64 is de architectuur. Deze is, in tegenstelling tot de Itanium, gebaseerd op de het bestaande x86 ontwerp dat de Pentium III- (Intel) en Athlon-processoren (AMD) gebruiken. Hierdoor kunnen huidige 32-bit applicaties, het overgrote deel van de markt, zonder modificatie draaien en is het omschrijven naar 64-bit een vrij eenvoudig proces.
AMD beweert dat de nieuwe architectuur van zijn rivaal niet compatibel is met bestaande programma’s. Intel ontkent dit, maar bevestigd wel dat de Itanium de prestaties van bestaande 32-bit software niet vergroot – iets wat de X86-64 volgens AMD wel doet. Een ander voordeel van de AMD-chip is de prijs, die naar verwachting lager is dan die van de concurrent.
Analisten prijzen de strategie van AMD en voorzien naast de grote PC-winsten ook goede kansen op de lucratieve server-markt. Overigens richt het bedrijf zich, in tegenstelling tot Intel, niet op het bovenste deel van die markt.
AMD heeft de afgelopen tijd wereldwijd een groot aantal PC-klanten van Intel afgesnoept omdat deze niet meer aan de vraag kon voldoen. Om een dergelijk leveringsprobleem te voorkomen maakt AMD gebruik van een reusachtige fabriek in het Duitse Dresden, waar het al begonnen is met de productie van chips.