"Teleurgesteld" – dat is Microsoft over de officiële klacht die de Europese Commissie (EC) afgelopen week tegen de computergigant deed uitgaan.
‘Allemaal het resultaat van laagbijdegrondse aantijgingen van een jaloerse concurrent’, stelt Microsoft. De EC onderzoekt nu inmiddels ruim een jaar de gedragingen van Microsoft in de servermarkt. Dat onderzoek kwam op gang na een klacht van serverproducent Sun Microsystems. Afgelopen donderdag, zoals eerder bericht door vnunet.nl, stuurde de commissaris voor mededingingszaken Mario Monti Microsoft een ‘verklaring van bezwaren’. Die bezwaren behelzen Microsofts "vermeende misbruik van haar dominante positie in de markt voor besturingssystemen, teneinde de markt voor serversoftware in haar greep te krijgen". Die servermarkt wordt, met name door de groei van Internet-toepassingen en -gebruik, dagelijks van groter belang.
Het misbruik vloeit volgens de Europese Unie (EU) voort uit het feit dat Microsoft serverproducenten niet genoeg inzicht geeft in de code van zijn Windows client-besturingssysteem. Daardoor kunnen die producenten hun systemen niet volledig compatibel maken met Windows. Dientengevolge kan alleen Microsoft een volledig op Windows aansluitende server creëren. Gezien de bijna-monopoliepositie van Windows ligt daarmee een Microsoft-monopolie in de servermarkt in het verschiet.
Lariekoek, aldus Microsoft. "Suns klacht is gebaseerd op het verlangen toegang te krijgen tot onze technologische bedrijfsgeheimen", aldus John Frank van Microsofts rechtsteam in een verklaring. "We geloven niet dat de wet Microsoft verplicht geheimen met concurrenten te delen."
Microsoft doet bij monde van Frank de hele affaire af als "slechtgehumeurd kissebissen" van Sun. "We zijn teleurgesteld over Suns voortgaande pogingen om overheidsinterventie te gebruiken om iets te doen aan het feit dat onze producten gewoon beter presteren in de markt dan de producten van Sun, en dat voor eenderde van de kosten."
Volgens de EC heeft Microsofts toenemende momentum in de server markt echter weinig van doen met technische superioriteit. Die machtsverhoudingen zijn eerder gebaseerd op opzetjes en vies spel van ’s werelds grootste computerfirma, en doen de klanten geen goed.
Microsoft blijft echter zeker van zijn zaak. "We zijn ervan overtuigd dat de EC, nadat ze de kans heeft gehad alle informatie die wij ter beschikking zullen stellen tot zich te nemen, tot een positieve oplossing in deze zaak zal komen", aldus Frank.