Bij de reorganisatie van Baan vallen geen gedwongen ontslagen. De vakbonden verwachten dat Invensys akkoord gaat met een sociaal plan geënt op de vorige reorganisatie van Baan. Te saneren arbeidsplaatsen blijven dan bezet tot de medewerkers ander werk hebben gevonden.
De bonden verwachten dat Invensys binnen twee weken met een reorganisatieplan komt. Hierin staan onder meer details over de ongeveer tweehonderd arbeidsplaatsen die in Nederland zullen verdwijnen, zo melden de vakbonden. In totaal zullen bij Baan en Invensys zo’n vijfhonderd tot duizend arbeidsplaatsen verloren gaan.
De centrale ondernemingsraad (cor) zal, verwacht CNV-bestuurder Wim Burggraaf, weinig tijd nodig hebben om de onderdelen uit het plan te bestuderen. "De cor hoef je niet aan te jagen. Die hebben er veel belang bij dat er snel duidelijkheid komt." De vakbonden vinden de overname door Invensys de enige juiste oplossing voor Baan. Burggraaf: "We mogen in onze handen knijpen dat het geen faillissement geworden is." Het alternatief, opnieuw beginnen met een aantal onderdelen uit het failliete Baan, zou volgens de bonden voor veel meer medewerkers ontslag betekenen. Hij verwacht dat de centrale ondernemingsraad vrij snel de bonden zal vragen om met de directie toe onderhandelen over het sociaal plan voor die medewerkers die hun arbeidsplaats zullen verliezen.
Overnameperikelen
De bonden maken zich niet erg bezorgd over de mogelijkheden voor IT’ers die bij Baan op straat komen te staan. "Die hebben waarschijnlijk in korte tijd een andere werkkring gevonden." Ze maken zich sterk voor opvang van hen die andere functies bij het bedrijf bekleden. Burggraaf: "Alhoewel ook voor hen geldt, dat met de huidige krapte er waarschijnlijk snel een andere betrekking gevonden kan worden. Wat dat betreft is de timing perfect."
De overname door Invensys verschaft het Barneveldse bedrijf opnieuw een basis – de bonden zien de toekomst van Baan onder het Britse bedrijf met vertrouwen tegemoet. De overnameperikelen moeten echter niet veel langer duren. "Dan wordt de schade alleen maar groter", aldus Jan Paul Veenhuizen, FNV-bestuurder. Langduriger onzekerheid rondom de overname schrikt nieuwe erp-afnemers af. "Die kijken natuurlijk rond naar alternatieven. En alternatieven zijn er."
Saneringsplannen
Eddie Lassche, secretaris van de centrale ondernemingsraad stelt de precieze saneringsplannen niet te kennen. "Het getal wordt door Invensys genoemd. Over de invulling is door ons nog niets te stellen." Duidelijkheid hierover gaat er wel binnen enkele weken komen, weet hij.
Lassche ziet, net als de bonden, de overname met vertrouwen tegemoet. Het belangrijkste argument, meent hij, is dat de Britten stellen flink te willen investeren in Baan. "Invensys ziet een toekomst voor ons."
Het verloop onder het personeel is hoger dan normaal, weet hij, al kent hij niet de exacte cijfers. Een "grote groep" van trouwe medewerkers heeft volgens hem veel vertrouwen in de toekomst van Baan onder de vlag van Invensys. "De spanning onder medewerkers is behoorlijk gedaald, nu Baan als entiteit zal blijven bestaan." GH