De Duitse Umts-veiling heeft zijn eerste relletje te pakken. De zaak is vooralsnog met een sisser afgelopen, en daar mag Mobilcom zijn handen bij dichtknijpen.
Gerhard Schmid, topman van het door France Telecom gesteunde Mobilcom zei gisteren in de Franse krantLa Tribune blij te zijn als concurrent Debitel – ook in Mainz aanwezig om mee te dingen naar een licentie voor snel mobiel Internet – zich binnenkort bij zijn bedrijf zou voegen om gezamenlijk te bieden. Hij ging er verder gemakshalve maar van uit dat Debitel zich zou terugtrekken. Schmid suggereerde verder dat Debitel-klanten straks ook gebruik mogen maken van het Umts-netwerk als Mobilcom een licentie zou verwerven.
De uitlatingen werden uitgelegd als concurrentievervalsing. Schmid haastte zich vervolgens om te zeggen dat de krant zijn woorden had verdraaid. Ook Debitel ontkende onmiddellijk dat er afspraken zijn gemaakt. De Duitse veilingmeester besloot na een kort onderzoek beide bedrijven op hun woord te geloven.
Dit is een gelukje voor Mobilcom, dat als een grote kanshebber geldt voor een van de vier tot zes licenties. Het is ook een gelukje voor France Telecom, dat Mobilcom steunt en hoopt via dit bedrijf de Duitse markt te betreden. Eind vorig jaar probeerde de France Telecom dat te bereiken door het Duitse E-Plus op te kopen, maar KPN was de Fransen net voor. Debitel daarentegen is een gedoodverfde afvaller. Het bedrijf is eigendom van Swisscom, maar ontbeert een financieel krachtige partner.
De net afgelopen Nederlandse Umts-veiling, die zes miljard gulden opleverde, kende ook een rel. Telfort, net voor de veiling nog geheel in handen gekomen van British Telecom, beschuldigde het kleine Versatel ervan alleen aan de veiling mee te doen om de prijzen op te drijven en oefende druk uit op de kabelmaatschappij om de veiling te verlaten.
Twee dagen bieden heeft de Duitse staatskas tot dusver ruim drie miljard mark opgeleverd. Daarmee is de markt nog maar in een beginstadium. Elke grote speler wil namelijk hoe dan ook vertegenwoordigd zijn op de Duitse mobiele-telefoonmarkt. KPN-dochter E-Plus heeft momenteel een frequentieblok voor 241,7 miljoen mark.