Ex-hardwarespecialist Total-e wil door de overname van adviseur Spyros toegang krijgen tot de directiekamer. E-zakendoen is daarbij de gespreksstof.
De investeerders Parcom en Residentie Investments steken tien 10 miljoen euro in het bedrijf. Om van hardwareleverancier IT-dienstverlener te worden, kocht Total-e uit Capelle aan den IJssel eerder dit jaar al het Britse Byelex (specialist in Lotus Notes en IBM Websphere) en het Bredase Icon (implementatie van relatiebeheerpakket Saleslogics). Vorige maand lijfde het Spyros uit Zeist in. Dit adviesbureau helpt directies bij de opzet van een e-zakendoen-omgeving. Participatiemaatschappijen Parcom (ING) en Residentie Investments (Achmea) investeren 10 miljoen euro in de plannen.
De Europese marketing-directeur Tjeerd Bloembergen vertelt dat zijn bedrijf de afgelopen drie jaar de aandacht heeft verlegd van hardware-activiteiten naar dienstverlening en advies. Volgens Bloembergen kunnen IT-dienstverleners niet meer zonder consultants, maar blijven veel automatiseringsbedrijven steken op IT-adviesniveau. “Ons stond het EDS/AT Kearney-model voor ogen, waarbij de adviestak kan optreden als onafhankelijke consultant. Daarom hebben we Spyros overgenomen, dat als merknaam los van Total-e blijft bestaan.”
Volgens Ted de Jong, die Spyros in 1992 oprichtte, houdt zijn bureau zich verre van automatisering. “Directeuren kunnen vaak hun ei niet kwijt aan IT-bedrijven. Hoewel e-zakendoen altijd IT-gedreven is, praten wij het liefst niet over automatisering. Wij adviseren over zaken als de rol van verkoop en marketing, online-branding, klantbenadering, productportfolio en distributiestrategie. E-commercie behelst veel meer dan alleen het implementeren van software voor online-verkoop.”
Het kantoor telt 25 medewerkers die actief zijn op het gebied van consultancy rond verkoop en marketing in e-handel. Daarnaast zijn er twee detacheringstakken, met zo’n 35 mensen: Mother IT, een website voor werving, selectie en detachering van IT-professionals; en Father Business, dat verkopers en marketeers rekruteert.
Volgens de voorlopige cijfers had Total-e het afgelopen boekjaar, dat 30 juni sloot, 120 miljoen gulden omzet, waarvan zo’n 20 procent uit de oude hardwaretak voortkomt. Daarnaast haalt het bedrijf nog veel omzet uit netwerkactiviteiten en de technische ondersteuning van oudere infrastructuren.
Total-e heeft 340 medewerkers. Het Engelse hoofdkantoor wordt naar Nederland verplaatst (met 165 werknemers de grootste landenvestiging). Het bedrijf heeft beursaspiraties en streeft naar Europese uitbreiding. Het telt nu vestigingen in de Benelux, Duitsland, Spanje en Engeland, terwijl het via overnames binnen zes maanden tevens in Frankrijk en Italië actief wil zijn.