De Tweede Kamer wil een evaluatie van de UMTS-veiling. Volgens oppositiepartij CDA is een veiling het verkeerde instrument voor de toekenning van delen van het radiospectrum. Coalitiepartijen keuren de veiling niet af, maar willen wel onderzoek naar de twist tussen twee van de zes mededingers, waarmee de veiling maandagmiddag plots eindigde.
Het ministerie voor Verkeer en Waterstaat organiseert de komende tijd nog vier andere veilingen, voor digitale televisie en radio, de bestaande AM- en FM-frequenties en het draadloos alternatief voor de local loop tussen vast telecomnetwerk en eindgebruiker. Ligt het aan CDA-kamerlid Gerd Leers, dan komen deze veilingen er niet.
Afgelopen dinsdagochtend heeft Leers de vaste kamercommissie per brief verzocht de veiling direct na de zomerstop op de agenda te zetten. "De methodiek is niet goed. Hier is de consument juist niet mee gediend." Hij denkt dat een beauty contest een geschiktere manier is om het radiospectrum te verdelen. "De partij met het meest interessante voorstel krijgt dan het beste deel."
Tevredenheid
De veiling van de UMTS-frequenties nam uiteindelijk slechts dertien dagen in beslag en bracht veel minder op dan de regering had verwacht. Staatssecretaris Monique de Vries meldde tevredenheid over het totaal van 5,9 miljard gulden. Ze vermeed behendig een reactie op de uitspraak van minister Zalm van Financiën. Hij had gerekend op twintig miljard gulden, op basis van de veiling in Groot-Brittannië. De Vries: "Het is nooit de bedoeling geweest zoveel mogelijk geld binnen te halen."
Grootmachten
Uiteindelijk ging na 315 ronden kavel A naar Libertel voor 1.573 miljoen gulden. KPN nam kavel B voor bijna dezelfde prijs, 1.567 miljoen gulden. Dutchtone betaalde 960.000 miljoen gulden voor kavel C, Telfort nam kavel D voor 947,6 miljoen gulden en Ben (3G Blue) telde 870,4 miljoen gulden neer voor kavel E.
Geen van deze bedrijven wilde ingaan op de vraag of de flink lagere aanschafkosten de UMTS-diensten goedkoper maken. De aanschafkosten van de frequenties waren niet ingevoerd in het bedrijfsplan, vertelde KPN Mobile woordvoerder Diederik Karsten. "Een koopje noem ik 1,5 miljard niet", reageerde hij luchtigjes. "Maar hoe succesvoller de marktwerking, hoe scherper de prijzen."
Achterhoedegevecht
Die marktwerking was volgens verliezer Versatel juist in het geding. Het bedrijf voelde zich bedreigd door Telfort dat in een brief van vrijdagmiddag zinspeelde op het indienen van een claim bij Versatel, als achteraf zou blijken dat het bedrijf nooit het geboden geld had kunnen opbrengen en dus de prijzen onnodig had opgedreven. Versatel-directeur Marc van der Heijden zegt dat zijn bedrijf nog voldoende geld had.
Hij bestempelt de brief als een overtreding van het reglement dat contacten tussen partijen tijdens de veiling verbiedt. Verstatel vroeg staatssecretaris De Vries zondagavond om Telfort van de veiling uit te sluiten. Juristen van het ministerie en de Mededingingsautoriteit NMa besloten maandagochtend niet op te treden. De Vries: "Er was geen sprake van belemmering. Ik zag ook geen overtreding." Versatel wil middels een spoedprocedure bij de bestuursrechter de veiling ongeldig laten verklaren.