Pijnenburg Securealink, specialist in cryptografische chips uit Vught, gaat samen met Compaq geïntegreerde circuits (ic’s) ontwikkelen voor de versleuteling van gegevens in servers en PC’s. Deze overeenkomst omvat de van Tandem afkomstige publieke sleutel-technologie Multiprime. Verder gaat Compaq de encryptie-chips van het Nederlandse bedrijf afnemen.
Compaqs gepatenteerde Multiprime-technologie versnelt cryptografische bewerkingen, zoals het genereren van digitale handtekeningen en het versleutelen van berichten. Multiprime kan meer dan twee priemgetallen tegelijk verwerken en is daardoor ruim twee maal sneller dan gebruikelijke encryptiemethodes bij het genereren van codeersleutels. Er is echter wel een chip nodig die beschikt over parallelle rekeneenheden.
Draadloos
De PPC-ISES chip van Pijnenburg Securealink neemt die taak op zich. De ISES cryptocontrollers hebben verscheidene risc-engines (reduced instruction set computing) aan boord om een berekening parallel uit te kunnen voeren. Compaq zal Pijnenburgs technologie – kostprijs van de chips is maximaal 200 dollar per stuk – wereldwijd toepassen in servers. Er zijn ook eenvoudige varianten voor de PC-markt.
Ondertussen maakt Compaq, samen met het Amerikaanse RSA Security, Multiprime geschikt voor draadloze apparaten, zoals palmcomputers en mobiele telefoons. En in oktober vorig jaar hebben IT-leveranciers Compaq, Hewlett-Packard, IBM, Intel en Microsoft de Trusted Computing Platform Alliance (Tcpa) opgericht om een standaard voor beveiliging in hardware te ontwikkelen. Deze groep bestaat inmiddels uit 140 bedrijven en komt naar verwachting in augustus met een eerste specificatie. Dit zal een stortvloed aan PC’s en randapparatuur met hardware-beveiligingen veroorzaken.
Beveiliging
Het uitvoeren van cryptografische bewerkingen en het vastleggen van de bijbehorende gegevens in hardware biedt een veel hogere bescherming dan software. De verwachting is dat PC’s om die reden hun cryptografische gegevens straks niet meer op de harde schijf opslaan, maar op een speciale beschermde module met een cryptochip. IBM bracht deze maand al twee desktopmachines, de NetVista A40 en A40p, op de markt die een dergelijke beveiliging hebben.
De versleuteling van berichten is onder meer essentieel voor zogenaamde virtuele privé-netwerken (vpn’s). Dat zijn netwerken waarbij bedrijven of personen geheel of gedeeltelijk dezelfde infrastructuur gebruiken, maar waarbij het dataverkeer tussen de verschillende deelnemende partijen strikt gescheiden is. Dit gedeelde gebruik maakt het netwerk echter relatief gevoelig voor afluisteren door andere partijen op hetzelfde systeem. Cryptografie is dus een basisvoorwaarde om virtuele netwerken in professionele omgevingen toe te passen.
Goudkoorts VS
Inmiddels is in de Verenigde Staten de goudkoorts voor digitale betaaltechnologie losgebarsten, nadat president Clinton enkele weken geleden een wet aannam die digitale handtekeningen dezelfde rechtsgeldigheid geeft als een papieren acte. Deze wet zal naar verwachting een revolutie veroorzaken voor kopen via Internet. Voor het veilig verwerken en behandelen van digitale handtekeningen is echter wel technologie nodig, en daar storten bedrijven zich nu en masse op.
Ook chipontwerpbedrijf Pijnenburg uit Vught heeft zijn zinnen gezet op de Amerikaanse markt. Het bedrijf richtte afgelopen juni Pijnenburg Securealink op en trok Cees Jan Koomen aan als bestuursvoorzitter. Hij zet momenteel de verkooporganisatie voor de VS in de stijgers. Koomen stond jaren aan het hoofd van het kantoor van Philips Semiconductors in Sunnyvale en werkte de afgelopen jaren als directeur voor Philips Consumer Electronics in Silicon Valley.
Bankervaring
Chipontwerper Pijnenburg is vermaard in de Nederlandse elektronicawereld. Het bedrijf werd 22 jaar geleden opgericht door Cor Pijnenburg en was in de jaren tachtig een van de tientallen ondernemingen die ontwerpdiensten boden voor chips met specifieke functies. Pijnenburg heeft als één van de weinige bedrijven de hevige concurrentiestrijd in deze markt overleefd.
Inmiddels kan het Vughtse bedrijf bogen op ruim een decennium ervaring met het ontwikkelen van cryptografische technologie voor banken. Pijnenburg heeft onder meer de crypto-elektronica ontwikkeld die het Nederlandse luchtalarm inschakelen. Daarnaast is dochteronderneming CPS Europe gespecialiseerd in chipkaartlezers. Het heeft een serie telefoontoestellen waarmee transacties met de meest gebruikte chipkaarten zoals Proton en Chipper via een analoge telefoonlijn zijn af te handelen. Pijnenburg maakt deze telefoons voor KPN Telecom, Philips en Belgacom. In de Benelux staan in totaal zo’n 170 duizend chipkaarttelefoons van CPS. Daarmee is het bedrijf leidinggevend in Europa.