Pijnenburg Securealink ontwikkelt samen met Compaq geïntegreerde circuits (ic’s) voor de versleuteling van gegevens in servers en PC’s.
Deze overeenkomst omvat de van Tandem afkomstige publieke sleutel-technologie Multiprime. Verder gaat Compaq de encryptie-chips van Pijnenburg Securealink uit Vught afnemen. Deze specialist in cryptografische chips is afgelopen juni opgericht door Pijnenburg, mede om door de breken in de VS.
Compaqs gepatenteerde Multiprime-technologie versnelt cryptografische bewerkingen, zoals het genereren van digitale handtekeningen en het versleutelen van berichten. Multiprime kan meer dan twee priemgetallen tegelijk verwerken en is daardoor ruim twee maal sneller dan gebruikelijke encryptiemethodes bij het genereren van codeersleutels. Er is echter wel een chip nodig die beschikt over parallelle rekeneenheden, zoals Pijnenburg Securealinks PPC-Ises chip. De Ises cryptocontrollers hebben verscheidene risc-engines (reduced instruction set computing) om een berekening parallel te kunnen uitvoeren. Compaq zal Pijnenburgs technologie wereldwijd toepassen in servers. Er zijn ook eenvoudige varianten voor de PC-markt.
Ondertussen maakt Compaq, samen met het Amerikaanse RSA Security, Multiprime geschikt voor draadloze apparaten. In oktober vorig jaar hebben IT-leveranciers Compaq, Hewlett-Packard, IBM, Intel en Microsoft de Trusted Computing Platform Alliance (Tcpa) opgericht om een standaard voor beveiliging in hardware te ontwikkelen. Deze groep bestaat inmiddels uit 140 bedrijven en komt naar verwachting in augustus met een eerste specificatie. Dit zal een stortvloed aan PC’s en randapparatuur met hardware-beveiligingen veroorzaken.
Het uitvoeren van cryptografische bewerkingen en het vastleggen van de bijbehorende gegevens in hardware biedt meer bescherming dan software. De verwachting is dat PC’s om die reden hun cryptografische gegevens straks niet meer op de harde schijf opslaan, maar op een speciale beschermde module met een cryptochip. IBM bracht deze maand al twee desktopmachines, de NetVista A40 en A40p, uit met zo’n beveiliging.
De versleuteling van berichten is onder meer essentieel voor virtuele privé-netwerken (vpn’s): netwerken waarbij bedrijven of personen geheel of deels dezelfde infrastructuur gebruiken, maar het dataverkeer tussen de verschillende deelnemende partijen strikt gescheiden is. Dit gedeelde gebruik maakt het netwerk relatief gevoelig voor afluisteren door andere partijen op hetzelfde systeem. Cryptografie is een basisvoorwaarde om virtuele netwerken in professionele omgevingen toe te passen.