Het beveiligen van computersystemen gebeurt veelal vanuit de losse pols. 40 Procent van de ondervraagde bedrijven zegt hiervoor een informeel beleid te voeren. 11 Procent kent geen beleid om inbraken op het netwerk te voorkomen. 17 Procent geeft aan een complete omschrijving van de veiligheidsmaatregelen te hebben.
Dit blijkt uit een wereldwijd gehouden onderzoek naar netwerkbeveiliging, uitgevoerd door de IT-uitgeverijen CMP en VNU. Het onderzoek – onder een kleine 5000 IT’ers – geeft een indicatie over wat het bedrijfsleven denkt en doet om bedrijfsgegevens en netwerken te beschermen.
Opvallend is dat mondiaal hetzelfde percentage aan het afschermen van computernetwerken wordt besteed. 90 Procent van de respondenten geeft tussen de 1 en de 25 procent van het totale IT-budget uit aan beveiligingsoplossingen. Alleen in Azië steekt een kwart van de bedrijven tussen de 25 en de 50 procent van de IT-gelden in beveiliging. Nergens ter wereld is de categorie ondernemingen die zoveel geld uitgeeft aan bescherming van de computersystemen zo groot.
Erg veel controle op de effectiviteit van dergelijke bestedingen is er niet, zo blijkt ook uit het onderzoek. 56 Procent van de bedrijven meet de effectiviteit van de getroffen maatregelen niet. 27 Procent doet dit wel, terwijl 17 procent aangeeft dit niet te weten; een indicatie dat men geen hoge prioriteit toekent aan onderzoek naar van het nut van de beveiligingstactiek.
Gebrek aan tijd en geld
Tijdgebrek vormt volgens 19 procent de grootste barrière bij het opzetten van een goede beveiligingsaanpak. Daarnaast noemen de bedrijven: het tempo van verandering, complexiteit van technologie en gebrek aan geld (elk 13 procent) als belemmeringen om netwerken en bestanden effectief af te schermen.
De meeste bedrijven (43 procent) blijken niet regelmatig te bepalen welke bedrijfsgegevens en bestanden als geheim moeten worden beschouwd, en dus voor bijzondere beveiligingsvoorzieningen in aanmerking zouden komen. 20 Procent van de bedrijven doet dit overigens dagelijks. In Europa ligt dit percentage iets hoger: 25 procent.
Uit het onderzoek blijkt voorts dat wereldwijd allerlei virussen de veiligheid van bedrijfssystemen het meest ondermijnen. 58 Procent van de ondernemingen heeft hier het afgelopen jaar last van gehad. In Europa ligt dit percentage zelfs iets boven de 60 procent. Tenslotte geeft 32 procent aan in het geheel geen nadelige gevolgen te hebben ondervonden van inbraken of aanslagen op het systeem.