Uitwisseldienst Napster moet alle muziekstukken waar auteursrechten op rusten van zijn website verwijderen. Dat besliste een federale rechter vannacht.
De voorlopige uitspraak in het proces dat was aangespannen door de Amerikaanse muziek-industrie is een mokerslag voor Napster. Aangezien ongeveer 90 procent van het totale aanbod van de uitwisseldienst bestaat uit illegale bestanden, lijkt het zo goed als gedaan met de aanbieder van MP3-muziek, die overigens wel aankondigde in beroep te gaan.
Tot de definitieve uitspraak later dit jaar moet de Riaa (Recording Industry Association of America) wel zo’n 11 miljoen gulden borg betalen aan Napster, vanwege het tijdelijk verlies aan inkomsten.
Rechter Marylin Hall Patel liet vannacht in het gerechtshof van San Francisco geen spaan heel van de verdediging van Napster. Het belangrijkste argument van het bedrijf, dat het uitwisselen van MP3-bestanden onder beschermende wetten valt, bleek voor de rechter niet op te gaan. Volgens de rechter gaat het om een te grote gebruikersgroep, die de dienst voornamelijk gebruikt om auteursrechtelijk beschermd materiaal binnen te halen. En dat kan niet, vindt ze. Bovendien ondersteunde ze de claim van de Riaa dat Napster tegen de wet indruist door geen auteursgelden te betalen. Een andere pijler van de verdediging, dat gebruikers van de zoekdienst juist meer CD’s aanschaffen, zette evenmin zoden aan de dijk.
Dit was een harde klap voor Napster, dat enkele dagen geleden nog een deal sloot met Liquid Audio, een bedrijf dat beschikt over versleutelingstechnieken en middelen om ervoor te zorgen dat artiesten wel betaald krijgen voor binnengehaalde muziek. Napster zou samen met deze organisatie werken aan legale oplossingen, waardoor nummers wel auteursrechtelijk beschermd zijn. Dat leek meer op een sprong van een kat in het nauw, aangezien de kans klein is dat de ruim 20 miljoen gebruikers van de dienst ineens wel willen gaan betalen
Hoewel de toekomst van Napster er dus niet al te rooskleurig uitziet, is er ook voor de platenindustrie weinig reden tot juichen. De verwachting is namelijk dat muziekliefhebbers zullen overstappen naar andere aanbieders, zoals Freenet en Gnutella. Dergelijke bedrijven zijn wettelijk gezien veel lastiger om aan te pakken dan Napster omdat ze geen deel uitmaken van een organisatie en daarom ook niet te verbieden zijn. Daarnaast zijn er technieken in ontwikkeling die gebruikers van uitwisseldiensten anonimiteit garanderen. Hierdoor is het claimen van auteursgelden praktisch onmogelijk, omdat men niemand heeft om de schade op te verhalen.
Het blijft niet bij muziek alleen. Inmiddels is het mogelijk om via diensten als Scour ook films binnen te halen. Ook bleek Sega’s spelcomputer Dreamcast niet zo onkraakbaar als verondersteld was. De Riaa schat dat de muziekindustrie door dergelijke ontwikkelingen ongeveer 700 miljoen gulden is misgelopen.