Het bod van Deutsche Telekom (DT) om voor 50,7 miljard dollar Voicestream over te nemen, kan uitlopen op een Atlantisch handelsdispuut.
Eerder lieten Amerikaanse senatoren weten dat ze de wet die ‘buitenlands’ bezit van Amerikaanse telefoonlicenties beperkt, zullen aannemen en uitvoeren. Een buitenlands bedrijf dat voor meer dan 25 procent in handen van de staat is, kan geen Amerikaanse telefoonlicentie krijgen. Deze wet zou de overname waardeloos maken, want DT is nog voor 58 procent in handen van de Duitse staat.
De wet is in strijd met de vrije handelsregels van de WTO (World Trade Organisation). De zittende regering kan deze wet passeren als de verkoop grote publieke belangen dient. Als de overnemende partij is gevestigd in een WTO-land, houdt de Amerikaanse FCC (Federal Communications Commission) daar rekening mee.
Als de senatoren hun gelijk krijgen, heeft de Europese Commissie (EC) aangekondigd hiertegen actie te ondernemen. "Dit zou een negatief precedent kunnen scheppen" zei EC-woordvoerder Michael Curtis. "De EU zal een WTO-klacht indienen in Washington als het Congres de overname blokkeert, en zijn WTO-beloften voor telecommunicatie intrekken." Dit dispuut zou bovenaan de lange lijst van kwesties tussen de EU en VS komen. Ook de Japanse regering heeft zijn zorgen over de situatie uitgesproken. Het Japanse NTT wil ook graag overnames doen in de VS, maar is nog steeds een staatsbedrijf. Op de Frankfurtse beurs moest DT gisteren een daling van 12 procent incasseren.