De Britse software- en computersector is verantwoordelijk voor een record aantal winstwaarschuwingen in het tweede kwartaal, aldus Ernst & Young.
Het internationale accountantsbureau spreekt van een soort ‘post-millennium-syndroom’. Veel klanten van de software- en computerbedrijven gaven in de voorbije jaren enorme bedragen uit om gevrijwaard te blijven van het millennium-probleem. De sector groeide daardoor meer dan voorspoedig, maar lijkt daarvoor nu de rekening gepresenteerd te krijgen. De klanten hebben hun budgetten genormaliseerd of zelfs fors teruggedrongen, om zich te kunnen richten op andere zaken die belangrijk zijn voor de bedrijfsvoering. Omdat het geld maar één keer kan worden uitgegeven, krijgen zaken als IT-infrastructuur en automatisering even wat minder prioriteit. Onder druk van het millennium waren die immers toch helemaal gemoderniseerd? Dan kunnen ze vast weer een paar jaar mee, zo is de gedachtegang.
De software- en computersector wordt met een harde dreun teruggesmeten in de werkelijkheid. In feite heeft de branche de voorbije jaren boven haar stand geleefd. Daar mogen de aandeelhouders nu de wrange vruchten van plukken, want waar het jarenlang crescendo ging met de computerbedrijven, moet nu de ene na de andere onderneming toegeven dat de winstverwachtingen voor dit jaar niet kunnen worden gerealiseerd. Na zo’n winstwaarschuwing reageert de beursvloer hard en meedogenloos: Ernst & Young heeft berekend dat zo’n bedrijf de dag na de waarschuwing gemiddeld circa 31 procent in waarde vermindert.
Overigens stellen de accountants dat dit scenario niet alleen geldt voor het Verenigd Koninkrijk. In de rest van Europa ziet Ernst & Young vergelijkbare taferelen. Ook vreest het bureau dat de winstwaarschuwingen en koersvallen in de eerste helft van 2000 slechts het topje van de ijsberg zijn. Het kan volgens Ernst & Young nog even duren voordat de markt weer is genormaliseerd. Voor het zover is, zal waarschijnlijk menig bedrijf het loodje hebben gelegd.