Afgelopen vrijdagavond sloot de Nasdaq 2,2 procent lager op 4093,85 punten, terwijl de Dow 1 procent zakte op 10.733,56 punten.
Afgelopen week werden er rake klappen uitgedeeld in ict-hoek van de Amerikaanse financiële markten. Beleggers straften bedrijven die de gestelde verwachtingen niet haalden genadeloos af, zoals met Ericsson en Lucent gebeurde. Ook bedrijven die met beter dan verwachte resultaten kwamen moesten iets terug, zoals Philips en Asml aan den lijve ondervonden. Dit betekent dat er veel verkopers in de markt zijn, zegt een analist van First Call. Er wordt dus voor het bekendmaken van kwartaalcijfers ingekocht, maar na de publicatie hiervan direct weer verkocht.
Afgelopen week daalde de Nasdaq met 3,6 procent, maar hij stond nog altijd 0,6 procent hoger dan januari. De Dow stond 0,7 procent lager dan vorige week en 6,6 procent lager dan in januari. Ook van invloed was de rede van Fed-voorzitter Alan Greenspan, die de beleggers gerust stelde door niet te zinspelen op alweer een renteverhoging.
De Amerikaanse economie lijkt afgekoeld, zonder dat de inflatie is gestegen. Morgen spreekt Greenspan weer, dit keer voor de House Banking Committee van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden in Washington DC. Komende week zal de regen van kwartaalcijfers zich onverdroten voortzetten. Zo’n 55 procent van de aan Wall Street genoteerde bedrijven hebben een gemiddelde jaarwinst van 16,9 procent laten zien. Dit kan nog verder stijgen doordat deze week 143 bedrijven met cijfers komen. Onder hen zijn Texas Instruments, eBay, Nortel, LSI Logic, BMC Software, AT&T, Amazon, JDS Uniphase, 3M, Nokia en Worldcom. Verder worden deze week de macro-economische cijfers van het Amerikaanse Bruto Nationaal Product (BNP) en de werkgelegenheidskosten-index gepubliceerd. Allemaal zullen die hun weerslag hebben op de stemming van de Amerikaanse en Europese beurzen.