De leiders van de acht industrielanden (G8) verklaarden gisteren in Japan onder meer dat niemand ter wereld uitgesloten mag zijn van de mogelijkheden van IT.
Hoe dat met name voor de ontwikkelingslanden gerealiseerd moet worden, en binnen welke periode, is echter nog niet duidelijk. Omdat IT niet goedkoop is, hebben de regeringsleiders in hun slotverklaring tevens duidelijk gemaakt dat het terugdringen van armoede ook belangrijk is, zo mogelijk via handel en investeringen.
Verder is de bestrijding van cybermisdaad erkend als prioriteit. Dat is pikant nu zondag ook bekend werd dat de sites van de Britse overheid, op het Japanse eiland Okinawa waar de G8 bijeenkwamen vertegenwoordigd door premier Blair, zeer slecht beveiligd zijn.
Door de snelle verbreiding van IT verandert de economie voorgoed, zo menen de leiders. Daarom is er geen plaats voor gemakzucht, ondanks het gunstige economische klimaat wat nu heerst. In hun slotcommuniqué prezen de staatshoofden de gestegen productiviteit als gevolg van IT, vooral in de VS. Opnieuw spraken de leiders zich uit voor meer concurrentie op IT-gebied en flexibeler arbeidsmarkten voor deze sector. Deze twee elementen moeten door een gezond macro-economisch beleid worden ondersteund.
De stijging van de productiviteit door IT wijst op wat de G*-leiders noemen ‘een bemoedigende nieuwe realiteit’. Het slotcommuniqué waarschuwt wel voor de nadelen van de IT-revolutie, vanwege de globalisering, die niet zonder meer als een zegen wordt gezien, en het hoge tempo van de veranderingen. Dat doelt ook op de groeiende informatiseringskloof tussen ontwikkelde en onderontwikkelde landen. Die kloof moet worden verkleind, onder meer door de juist opgerichte DOT Force (Digital Opportunities Task Force, werkgroep digitale kansen). Deze zal voor de volgende G8-vergadering in Genua volgend jaar voorstellen voor verbeteringen doen. De DOT Force vormt een punt uit het Ikonawa Charter on IT, de zaterdag aangenomen uitvoerige verklaring over uitgangspunten en doelen voor het IT-beleid van de industrielanden.
Japan is een groot voorstander van de verbreiding van IT, omdat het dit land met zijn economische problemen de nodige impulsen kan geven. Daarom heeft Japan vorige week bekendgemaakt ontwikkelingslanden voor IT-projecten 1,5 miljard dollar aan subsidies te willen geven. Overigens heeft de Japanse premier Mori, ook deelnemer aan de G8-conferentie, afgelopen maandag voor het eerst in zijn leven een email verstuurd.