De Internet Society (Isoc) ditmaal in Yokohama, heeft op zijn jaarlijkse Internet-topconferentie krachtig gepleit voor open source-software.
De Isoc, die vooral de Linux-beweging sterk ondersteunt, vindt dat ‘open-source’-programmatuur een levensvoorwaarde voor Internet en de ontwikkeling van het Web is, zoals bijvorbeeld ook Http, Html en Xml. Dat zegt wetenschapper Jean-Claude Guedon, voorzitter van de ‘open-source’-discussiegroep van de Isoc. Echt vuurwerk bleef echter uit op de openingssessie.
Het Franse ‘open-source’-panellid Bernard Lang formuleerde het waarom van het Isoc-standpunt. Dezee wetenschapper is oprichter en voorzitter van de Aful, de Franse Linux-organisatie. Hij wees op de vier wetten van Internet: het organiseert zichzelf verder, biedt maximaal nut van het werk dat erin gaat omdat het in principe voor iedereen beschikbaar is, Internet biedt door zijn omvang altijd iemand die kan helpen bij een specifiek probleem, en de wet van nul marginale kosten: is een programma eenmaal gemaakt, dan kost verdere distributie niets meer.
Guedon wijst het patenteren van software af, een visie die Lang onderschrijft. Niet iedereen wil zo ver gaan: pannellid Ed Lynch van IBM bijvoorbeeld is erop tegen. Het bedrijf is een van de grootste patenthouders van de VS en zal doorgaan met aanvragen, ondanks IBMs grote ommezwaai vorig jaar naar de ‘open-source’-wereld van Linux.
Volgens Guedon gaat software alle menselijke activiteiten overheersen en moet het mede daarom vrij beschikbaar zijn. IBM werkt nu volledig mee aan het ontwikkelen van applicaties voor Linux via het ‘open-source’-model. Die stap heeft volgens Ed Lynch een cultuuromslag gevergd, omdat voorheen de top van IBM bepaalde welke programmatuur er ontwikkeld zou worden.
Nu werkt het bedrijf mee door bijvorbeeld lid te worden van zestig Linux-communties binnen de veertien maanden na het omslag. Lynch meent dat ‘open-source’ veel sneller resultaten oplevert, onder meer doordat een groter aantal mensen zich op korte termijn kan inzetten voor de opolossing van een probleem – het echte ‘distributed computing’. Wat IBM en HP op Unix-gebied tien jaar kostte, is zo bij Linux in twee jaar al bereikt, meent hij.
Conferentiedeelnemers menen dat IBM uit puur verstandige overwegingen op twee goedlopende paarden wedt: patenten naast ‘open-source’.