ASM Lithography zag over het eerste halfjaar zijn nettowinst stijgen tot 144 miljoen euro ofwel 0,35 euro per aandeel.
Over dezelfde periode vorig jaar was dit slechts 4 miljoen euro. De omzet steeg explosief tot 972 miljoen euro, vergeleken met 407 miljoen euro een jaar geleden. Asml ceo Doug Dunn zei: "Dit weerspiegelt het effect van het voortgaande herstel in de halfgeleiderindustrie sinds vorig jaar."
De brutomarge kwam uit op 40,1 procent, vergeleken met 28 procent een jaar geleden. Onderzoeks- en ontwikkelingskosten stegen tot 111 miljoen euro. Dat kwam voornamelijk door de introductie van de nieuwe generatie driehonderd mm-Twinscan-systemen en de op de volgende generatie optische en niet-optische lithografie-systemen.
Op 30 juni had Asml nog 207 orders uitstaan met een waarde van 1,24 miljard euro. Het bedrijf verwacht veel van zijn nieuwe Twinscan-systeem. Maar de vraag naar oude generatie ‘wafersteppers’ blijft ook groeien. Voor Asml komen dan ook de grenzen van haar capaciteit in zicht. Dunn: "Dit jaar bouwen we een nieuwe fabriek voor de driehonderd mm-systemen, maar de grote vraag heeft ons enigszins verrast."
De toeleveranciers draaien momenteel al op volle capaciteit. Zo zijn er geen hoogwaardige lenzen meer te krijgen van huisleverancier Zeiss. "Zonder deze problemen zouden we dit jaar zeker tachtig tot honderd systemen meer kunnen produceren." Ook de grootste concurrent van Asml, het Japanse Nikon en Canon, hebben driehonderd mm-technologie geïntroduceerd, maar dan op basis van de huidige scanningtechnologie. Dunn: "We hebben veel klanten in de VS en Azië, diejoint ventures hebben met Japanse chipbedrijven. Door toe te treden in die allianties zou Asml de fel begeerde Japanse markt kunnen betreden in achttien maanden."
De marktverwachting is, dat voor halfgeleiders de omzet in 2004 zal zijn gestegen van 224 miljard nu tot 322 miljard met een klein dipje van 305 miljard in 2003. "Maar hier zal Asml geen last van hebben doordat we dan meer Twinscans zullen verkopen tegen hogere prijzen en marges," aldus Asml cfo Peter Wennink. "Momenteel halen 50 procent van onze omzet uit Azië, waar de Taiwanese chipfabriek TSCM de grootste klant is." TSCM is voor 22 procent eigendom van Philips en voor zeven procent van Asml.
Dunn: "We zijn machinebouwers en verstaan de kunst om door krimping meer chips te kunnen produceren op dezelfde capaciteit." Volgens analist Philip Scholte van Van der Hoop Effektenbank gaat het goed met Asml. "Het heeft zijn marktaandeel sinds 1997 vergroot van 25 tot 37 procent in 1999. Daarmee is Asml na het Japanse Nikon nummer twee van de wereld." Onlangs ontving het bedrijf de eerste orders voor 300 mm systemen en gaat het samenwerken met de grootste chipproducenten ter wereld. "Daardoor zal Asml de marktgroei overtreffen en waarschijnlijk nog dit jaar marktleider worden," aldus Scholte.