Erp-specialist Baan heeft vorig jaar veel meer verlies geleden dan verwacht. ING verkoopt volgens ingewijden toch zijn belang aan het Britse Invensys.
Het Nederlandse Baan heeft in 1999 een verlies geleden van 310 miljoen dollar. De onderneming had eerder uitgesproken een verlies van 289 miljoen te verwachten. Het is het zoveelste bewijs dat het softwareconcern het water aan de lippen staat. In een bij de cijfers gevoegd persbericht benadrukt Baan daarom ook de noodzaak om in te gaan op het bod van overnamekandidaat Invensys.
Deze Britse investeerder verlengde vorige week het bod van 2,85 euro voor elk Baan-aandeel tot 25 juli aanstaande, omdat het slechts 58 procent van de aandelen in bezit had. De Britten willen het bod pas definitief maken als ze tenminste 95 procent van de Baan-aandelen in handen krijgen.
ING leek met zijn deelname van 5,9 procent in Baan lange tijd dwars te liggen, maar schijnt nu toch overstag te gaan. ING aarzelde over de verkoop omdat een faillissement van Baan de bankverzekeraar meer geld oplevert dan het verkopen van de aandelen aan Invensys. Nu dat echter uitgebreid in de publiciteit is gekomen, vreest ING dat hierdoor zijn imago schade lijdt. De bank zou een slechte naam kunnen krijgen als door zijn toedoen alle Baan-medewerkers op straat zouden komen te staan.
Uit de cijfers blijkt dat het eigen vermogen van Baan aan het eind van vorig jaar al op 7,8 miljoen dollar in het rood stond. Voor het tweede kwartaal van dit jaar verwacht de onderneming dat het eigen vermogen nog steeds negatief zal zijn. Daarmee komt Baan op hetstrafbankje van de Amsterdamse beurs. Aan de beurs genoteerde bedrijven moeten namelijk een positief eigen vermogen hebben.
Ook de overige cijfers van Baan waren nog slechter dan voorspeld. De omzet bedroeg 619 miljoen dollar, waar 635 miljoen werd verwacht. De licentie-inkomsten kwamen uit op 193 miljoen dollar, lager dan de voorspelde 205 miljoen. Ook de service-inkomsten waren lager dan de aangekondigde 430 miljoen dollar: namelijk 426 miljoen.