De nieuwe schijfgeheugens en tape-libraries van Hewlett-Packard ondersteunen naast HP-Unix en Windows NT voortaan ook Suns Solaris-besturingssysteem.
Via een oem-contract levert HP de XP512, gebaseerd op het Lightning schijfsysteem dat Hitachi Data Systems (HDS) vorige maand introduceerde. Het ondersteunen van het besturingssysteem van aartsrivaal Sun vloeit voort uit het beleid van open systemen dat HP voert. "Wij ondersteunen het san-concept (storage area networks). Dan moet je de belangrijkste platformen ondersteunen, ook die van concurrenten", zegt Jürgen Ketterer, productmanager zware opslag-oplossingen voor Europa.
Een jaar geleden sloeg HP een andere koers in op het gebied van opslagsystemen. Van 1995 tot 1999 had het een wederverkoop-overeenkomst met EMC. Volgens Ketterer ging HP zich "in 1998 zorgen maken over de mate van beschikbaarheid en het feit dat de Symmetrix-opslagsystemen nog altijd gebaseerd zijn op eensingle pointof failure. Dat betekent dat bij het opwaarderen defirmware moet worden aangepast. Dat kan alleen als hetSymmetry-systeem wordt stopgezet. Een groeiend aantal toepassingen, vooral die voor e-handel, eisen permanente beschikbaarheid. De Symmetrix-systemen schieten hierin tekort."
In 1998 formuleerde HP een nieuwe opslag-strategie, waarbij open systemen volgens het san-concept centraal staan. Omdat EMC daar niet in mee wilde gaan, sloot HP in mei 1999 een oem-overeenkomst met HDS. EMC verbrak daarop het wederverkoop-contract met HP en koos voor Comparex.
Het oem-contract met HDS loopt goed: in ruim een jaar verkocht HP opslagsystemen met een totaalcapaciteit van 2 petabyte, ofwel 2000 terabyte. Onderzoek van IDC toont aan dat HP in 1999 op gelijke hoogte kwam met EMC. Het marktaandeel van terabytes schijfopslag over alle platforms steeg naar 12,3 procent. Daarmee passeerde het IBM en leverde het ongeveer twee keer zo veel capaciteit als Sun.
De omzet in schijfopslag voor Windows NT bedroeg 568 miljoen dollar, een fractie minder dan EMC. Het marktaandeel van HP echter ligt met ruim 10 procent op meer dan het dubbele van EMC. Dit verschil is toe te schrijven aan het feit dat EMC-systemen ongeveer twee keer zo duur zijn als die van HP.
Op het Unix-platform heeft EMC met twee miljard dollar een flinke voorsprong op de 1,44 miljard dollar omzet van HP. Ook hier liggen de verhoudingen in verkochte aantallen terabytes net andersom. HP heeft een marktaandeel van 18 procent, tegen EMC 15 procent.