Indiase ICT-experts moeten nog steeds maanden wachten voordat zij bij een Nederlands bedrijf aan de slag kunnen. De tijd voor het aanvragen van een werkvergunning is weliswaar met vijf weken ingekort, maar het verkrijgen van een verblijfsvergunning vormt voor in de ICT geliefde Indiërs nog onveranderd het struikelblok.
Personeelsmanager André Preijde van het Rotterdamse bedrijf ICT Automatisering ervaart dat de procedure om Indiase ICT’ers in te huren nog erg lang duurt. Minister Vermeend heeft de aanvraagprocedure voor een werkvergunning in mei met vijf weken bekort om bedrijven tegemoet te komen, maar dat blijkt in de praktijk niet of nauwelijks merkbaar. Preijde verbaast zich erover dat de media de laatste tijd veel aandacht heeft voor zijn bedrijf, maar dat niemand heeft gevraagd of het makkelijker wordt om Indiase werknemers in te huren. "Dat duurt nog steeds maanden te lang."
Vertraging
Waar de Indiase werkkracht tot enkele jaren geleden in afwachting vaneen officiële verblijfsvergunning in Nederland alvast aan de slag kon, moet hij nu zes tot twaalf maanden met de handen over elkaar zitten, zo ervaart Preijde. "En het neigt eerder naar de tien dan naar de zes maanden." Hij wijt de vertraging aan een combinatie van de regels van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) van het ministerie voor Justitie en het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Een buitenlander die een Machtiging tot Voorlopig Verblijf (MVV) aanvraagt, vergelijkbaar met een visum, moet deze, zo wil de IND, in het land van aanvraag afwachten. Maud Bredero, woordvoerster voor de IND, reageert verbaasd op de verzuchting van Preijde: "Dat buitenlanders die MVV in eigen land moeten afwachten, is al jaren het geval." Op zich hoeft dit niet tot ramp te leiden, ware het niet dat deze aanvragen juist in India veel tijd kunnen kosten.
Sprong de ambassade in Delhi volgens Preijde vroeger flexibel met de regels om, sinds eind vorig jaar houden ze zich weer strak aan een directief van Buitenlandse Zaken. Dat verplicht ambassades in India, Pakistan, Ghana, Nigeria en de Dominicaanse Republiek alle Indiase documenten nodig voor Nederlandse papieren zeer nauwkeurig na te gaan. Dat kost tijd.
Probleemlanden
Hannah Tijmes, voorlichtster bij het ministerie voor Buitenlandse Zaken: "India behoort inderdaad tot de zogenoemde probleemlanden voor het schriftelijk bewijs". Documenten uit deze landen bevatten te vaak fouten en moeten daarom eerst worden geverifieerd. Tijmes: "Dat komt niet doordat er gefraudeerd wordt, maar er zitten gewoon fouten in. Iemand is bijvoorbeeld vijf jaar ouder dan op het document vermeld staat. En worden deze documenten in Nederland voor waar aangenomen, dan vervuilt daarmee de Nederlandse burgerlijke stand."
Een Indiër die een geboortebewijs of een huwelijksakte nodig heeft voor de aanvraag van zijn Nederlandse verblijfsvergunning, moet eerst naar de Indiase autoriteiten, die de papieren moeten legaliseren: verklaren dat degene die deze akte opmaakte daartoe bevoegd was. Daarna kan het document naar de Nederlandse ambassade. Pas nadat hier een medewerker de inhoud van de documenten heeft gecontroleerd, wordt het gelegaliseerd: verklaard dat de Indiase autoriteit die het document legaliseerde daartoe bevoegd was.
Vreemdelingenpolitie
"Maar het wordt nog leuker", vertelt Preijde. Terwijl de Indiër wacht op zijn MVV, verstrijkt de tijd van de werkvergunning. Die is als eerste aangevraagd, verklaart Preijde: "Zonder werkvergunning immers geen MVV".
Komt de ICT’er na zes à zeven maanden in Nederland, dan moet hij binnen enkele dagen naar de Vreemdelingenpolitie om zijn voorlopige verblijfsvergunning om zetten in een definitieve. Preijde: "Die verblijfsvergunning krijgt hij niet, want zijn werkvergunning is op dat moment niet meer lang genoeg geldig." Een medewerker bij de vreemdelingenpolitie in Amsterdam herkent het probleem. "Inderdaad. Het is een krankzinnig verhaal." Volgens de agent kan het een maand of twee duren voor de ICT’er een afspraak heeft bij de vreemdelingenpolitie: "Je kunt zo iemand moeilijk de dupe late worden van onze achterstand, maar de verblijfsvergunning moet worden afgegeven voor dezelfde periode als de werkvergunning."
Woordvoerder bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Bart Crouwers reageert verwonderd: "Die regels van de IND en Buitenlandse Zaken ken ik niet. Maar wat betreft de arbeidsvoorziening is de vertragende factor nu tot een minimum teruggebracht."