Alle honderdduizend medewerkers van Ericsson krijgen bijscholing in IP (internet protocol). Het telecombedrijf neemt de convergentie van tele- en datacommunicatie zo serieus dat het Zweedse hoofdkantoor besloot voor al het personeel cursussen te organiseren. "En snel ook, want snelheid is een onderdeel van de Internetwereld", vertelt woordvoerster Irene Dijkstra.
Het initiatief voor The knowledge step zoals de bijscholing binnen Ericsson bekend staat, komt uit Zweden. Alle medewerkers daar hebben de cursussen inmiddels gevolgd. De 2500 medewerkers van Ericsson Nederland volgen als tweede land, daarna is België aan de beurt. De IP-opleidingen nemen zo’n dertig uur in beslag, verspreid over ongeveer drie maanden.
De telecomgigant organiseerde de afgelopen maanden een zestigtal seminars en stelde boeken over tweehonderd gerelateerde onderwerpen ter beschikking. Het inschrijven, een deel van de lessen en de evaluatie verloopt via het intranet.
Bij Ericsson in Rijen beschikken de medewerkers over een lokaal met een aantal computers, leestafel en een kleine bibliotheek, waar zij in alle rust kunnen studeren. Voor een kleinere groep kan hier ook een lezing gegeven worden. Projectieapparatuur en een whiteboard zijn aanwezig. Dijkstra: "Je kunt ook vanaf je eigen bureau aan de slag, maar in dit lokaal wordt je niet onderbroken." Piept de onvermijdelijke draagbare telefoon, dan gaat de cursist even naar de gang.
Coaches
In Nederland houden zestig coaches de vorderingen bij van de collega’s op hun afdeling."Die coach raadt je bijvoorbeeld een nieuw boek aan, dat net in de collectie is opgenomen. En hij bespreekt hoe je de persoonlijke doelen haalt, die je jezelf gesteld hebt."
Medewerkers konden een keuze maken voor een cursus die op hun werkterrein aansloot. "Een marketingmedewerker hoeft niet alles van een router te weten, maar het is wel handig als de respons op een website goed begrepen wordt." Dijkstra wijst op haar scherm naar de cursusmogelijkheden. Voice-over-IP, virtual private networks, mobiele datacommunicatie, het opzetten van een netwerk, TCP/IP, een Internetsite opzetten: het aantal de keuzemogelijkheden is groot.
Soms staat het materiaal op een CD-rom, en anders in een boek; een enkele keer is het een lezing door een collega. Al het materiaal komt uit Zweden en wordt aangeleverd in het Engels. Sommige onderwerpen zijn enigszins aangepast: "In Nederland organiseren we meer seminars, dat is een prettige methode om te leren." Medewerkers kunnen zich ineens voor een zaal toehoorders geplaatst zien, "Alleen als ze dat leuk vinden, uiteraard", vertelt Dijkstra.
Ook de voorlichters moesten de schoolbanken in. "Sommige onderwerpen waren technischer dan mij lief zijn," aldus Dijkstra. "Maar die zaken zijn voor mij nu vanzelfsprekender dan ik had kunnen dromen." GH