Het Nederlandse bedrijfsleven waardeerde de salarissen van ICT’ers het afgelopen jaar met 6,6 procent op. Dit blijkt uit de salarisenquête van Berenschot ICT Management. Het adviesbureau wijkt met de resultaten van hun jaarlijkse onderzoek af van recente cijfers uit het beloningsonderzoek van De Breed & Partners, maar bespeurt dezelfde trend: een forse groei.
Het inkomen van ICT’ers over het afgelopen jaar ligt volgens Berenschot ICT Management gemiddeld op 83.000 gulden. Dat is 6,6 procent meer dan over 1998-1999. Met 10 procent zien leidinggevenden hun salaris het snelst stijgen. De groei van het inkomen van systeemanalisten zit met 6 procent onder het branchegemiddelde. De salarissen van specialisten en programmeurs blijven ongeveer gelijk wanneer rekening wordt gehouden met de leeftijden, zo stelt analist bij Berenschot Willem Pelger.
Aan het onderzoek deden dit jaar 74 bedrijven mee, waar in totaal 7922 ICT’ers in dienst zijn. De gemiddelde leeftijd van de ICT’ers bij de onderzochte bedrijven is 36,8 jaar. De enquête is gebaseerd op gegevens van automatiseringspersoneel in centra voor administratieve automatisering bij bedrijven en instellingen en van personeel van ICT-dienstverleners, zoals softwarehuizen en computerleveranciers.
Het meest betaald
Het adviesbureau treft opvallende verschillen aan in de salarissen van vergelijkbare functies tussen de verschillende branches. Zo blijken ICT’ers die werken voor banken en verzekeraars met een salaris van ongeveer 100.000 gulden per jaar aanzienlijk meer betaald te krijgen dan collega’s bij andere bedrijven. Automatiseerders die werkzaam zijn bij computerdiensten, moeten genoegen nemen met een salaris dat zo’n 62.000 gulden bedraagt.
Pelger verklaart dit salarisverschil met de doorgaans wat hogere leeftijd van de ICT’er die werkt voor een bank of een verzekeraar. "Daar zitten bovendien ook veel ICT’ers op een sleutelfunctie in vaste dienst." Bij computerdiensten werken weer veel operators en programmeurs; functies die een lagere honorering kennen.
Al wijken de cijfers af, de salarisenquête van Berenschot geeft hetzelfde beeld als het beloningsonderzoek van De Breed & Partners, dat twee weken geleden verscheen. Het onderzoek van Berenschot meet in tegenstelling tot De Breed niet de salarissen van individuele ICT’ers, maar kijkt naar de waardering van functies door de grotere bedrijven in Nederland. Uit beide onderzoeken blijkt dat de toename van de lonen van ICT-ers wederom sterker is dan bij andere functies. De Breed ziet het gemiddelde van de ICT beloningen stijgen van ruim 92.000 naar ruim 103.000 gulden.
Salarisverbetering
Het percentage ICT’ers dat hun werkgever verliet is het afgelopen jaar met 9 procent gestegen naar 9,8 procent. Salarisverbetering en persoonlijke omstandigheden zijn volgens Berenschot de belangrijkste redenen voor vertrek van ICT’ers. Het percentage ICT’ers dat hun baan opzegt, verschilt per functie. Het minst mobiel blijken systeemontwerpers, operators en leidinggevenden. Daarentegen is met 18 procent de mobiliteit het hoogst bij netwerkbeheerders.
Opvallend noemt Pelger het percentage mannelijke ICT’ers ouder dan 45 jaar dat vorig jaar van baan veranderde: 17,4 procent van die groep, ofwel 45 procent van het totaal aantal mannelijke ICT’ers dat van baan veranderd. De volgende groep ICT’ers die het afgelopen jaar het meest mobiel bleek, heeft een leeftijd die tussen de 35 en 39 jaar ligt. "Het zijn dus nu vooral de ouderen die van baan veranderen." Wellicht stromen de ouderen door naar leidinggevende functies en willen de jongeren eerst wat meer ervaring opdoen, oppert de analist: "We hebben hierover zitten brainstormen, maar het blijft gissen." Van 66 procent van de vertrekkende ICT’ers is de nieuwe werkgever onbekend. Pelger: "Willen personeelsmanagers hier wat van opsteken, zouden ze de nieuwe werkgever toch moeten achterhalen."
Vrouwen
Het percentage vrouwen werkzaam in de IT is toegenomen naar 12,5 procent. Hun gemiddelde salaris (78.100 gulden) ligt vijfduizend gulden lager dan het gemiddelde. De vrouwelijke ICT’ers zijn in het algemeen wat jonger. De meeste vrouwen werken als opleider, planner, helpdeskmedewerker en informatieanalist, allemaal functies die volgens Pelger lager beloond worden.
Het percentage functies dat vacant is, stijgt dit jaar naar 14,5 procent, het hoogste totnogtoe, constateert Pelger. Met 20 procent zijn juniorprogrammeurs, shiftleaders en informatiesysteemarchitecten het lastigst te vinden. "Opmerkelijk", vindt Pelger. "Juniorprogrammeurs zijn de eerste functies voor pas afgestudeerde mbo’ers. Wellicht zijn veel van de werkzaamheden overgenomen door websitebouwers."