De Britse overheid zal naar verwachting alsnog een aantal concessies doen in de omstreden wet die het onderscheppen van emails mogelijk maakt.
De regering wil hiermee de oppositie van de RIP-wet (Regulation of Investigatory Powers) tegemoet komen. Ook vanwege de verwachte afkeuring in de House of Lords zal de regering toegeven aan het instellen van strengere eisen voordat de politie encryptiesleutels voor het lezen van gecodeerd Internet-materiaal kan eisen.
Hoewel niet duidelijk is in hoeverre de overheid overleg pleegt met lobbyisten, is het zeer waarschijnlijk dat zij publieke fondsen beschikbaar stelt voor de aanschaf van apparatuur die het email-verkeer via ISP’s moet aftappen.
Het EP (Europese Parlement) heeft onlangs een onderzoek ingesteld naar de rol van Engeland in het spionage-netwerk Echelon. Dit is een programma van de VS en andere Engelstalige landen dat communicatienetwerken aftapt. Een parlementair comité is aangesteld om te onderzoeken of Echelon werkelijk bestaat, en zo ja, in hoeverre de Europese industrie hiervan schade heeft ondervonden. De Franse overheid heeft inmiddels een eigen onderzoek ingesteld.
In Europa is men bezorgd dat Groot-Brittannië over de rug van andere Europese bedrijven in het systeem participeert met als doel commerciële opdrachten vanuit de Verenigde Staten aan te trekken. Diverse bedrijven en privacygroepen hebben hun stem al laten horen.
Een alliantie van vijftig organisaties heeft in een brief aan de House of Lords zijn bezorgdheid geuit. De bedrijven, waaronder the Manufacturing en Liberty, zijn van mening dat de wet de privacy van burgers aantast en de ontwikkeling van het Internet- en e-commercebedrijven in het gedrang komen.
Een Britse ISP, Poptel, heeft al gedreigd zijn servers naar het buitenland te verplaatsen als de regering de controversiële ‘snooping bill’ niet aanpast. Shaun Fensom, voorzitter en oprichter van de Poptel: "Bedrijven, handelsbelangen-organisaties en andere partijen bestempelen de wet als gebrekkig. We zijn bezorgd dat wij de integriteit van de communicatie voor onze cliënten niet kunnen waarborgen. Dat geldt helemaal voor partijen die in conflict zijn met de regering."
Ook de onderneming Wellance, e-business infrastuctuur specialist, gedreigd al zijn commerciële services terug te trekken. Een woordvoerder van de Britse regering zegt teleurgesteld te zijn in de reacties van beide bedrijven. "Onderschepping van email wordt alleen toegepast op degenen die ervan verdacht worden de nationale veiligheid of economie in gevaar te brengen, of die zich bezighouden met georganiseerde misdaad."
Met het gestarte onderzoek naar Echelon is ook de FBI weer in opspraak gekomen. Het bureau maakt al enige tijd gebruik van het Carnivore systeem dat net als Echelon email kan onderscheppen. Ook dit systeem wordt bij een ISP geplaatst en scant alle in- en uitkomende emails op berichten die mogelijk betrekking hebben op criminele doeleinden.