KPN Mobile, het Japanse NTT Docomo en het Hongkongse Hutchison Whampoa gaan intensief samenwerken om Umts-frequenties in de grote Europese landen te bemachtigen.
"In totaal gaat het hier om een markt van 210 miljoen klanten en een marktwaarde van 200 miljard euro in 2010", aldus KPN-bestuurder Wim Drechsel tijdens een gezamenlijke persconferentie in Londen.
Op de Britse markt heeft Hutchison reeds een Umts-licentie in bezit. Hiertoe heeft het Hongkongse conglomeraat de Britse dochtermaatschappij Hutchison 3G (derde generatie mobiele telefonie) opgericht, waarin NTT Docomo 20 procent en KPN Mobiel 15 procent aandeel zal nemen voor respectievelijk 1,2 miljard en 0,9 miljard Britse ponden. Hutchison zelf behoudt 65 procent in de Britse dochter.
Het Canadese TIW ontvangt 50 miljoen Pond van Hutchison voor het afzien van een 3,5 procent belang in Hutchison 3G. In Duitsland liggen de kaarten weer anders. Daar zullen KPN Mobile en Hutchison het consortium E-plus – Hutchison vormen. E-Plus is voor 77,5 procent eigendom van KPN en het Amerikaanse Bellsouth. Het consortium zal gaan bieden op de komende Duitse Umts-veiling eind deze maand.
In Frankrijk gaan de drie exclusief samenwerken om een Franse 3G-licentie te verkrijgen. Dit geldt ook voor de Belgische Umts-veiling. KPN Mobile wordt voor 15 procent eigendom van het Japanse NTT Docomo, dat letterlijk ‘overal’ betekent, voor 4 miljard euro. Hiervoor ontvangt NTT Docomo 176,5 miljoen aandelen KPN Mobile tegen een koers van 22,68 euro per aandeel. Koninklijke KPN blijft voor 85 procent grootaandeelhouder van KPN Mobile.
Vermoedelijk zal KPN Mobile dit najaar ter beurse gaan. Beleggers op de Amsterdamse beurs hadden de mobiele dochter van KPN op 5 miljard euro geschat en het fonds moest op de AEX dan ook 2,03 procent terug tot 47,87 euro. NTT Docomo is ook voor 19 procent eigenaar van Hutchison Hongkong. De mobiele Japanner kondigde aan zijn vindingi-mode, dat Internet via het mobieltje mogelijk maakt,volgend voorjaar naar Europa te brengen. I-mode is gebaseerd op de Japanse WCMDA-technologie, dat aan de Europese situatie zal worden aangepast. Vraag blijft ten slotte wat er met de sukkelende Wap-technologie gaat gebeuren, als i-mode ook in Europa een feit zal zijn.