Floris Ouwendijk sleept de eerste prijs voor de Quest for Java 2000 in de wacht. De inzending van ‘Boid Lab’ was goed voor een bedrag van drieduizend dollar.
De creatie ‘Boid Lab’, waarmee de twintigjarige Ouwendijk uit Vlaardingen winnaar van de Quest werd, is gebaseerd op ideeën van wetenschapper Craig W. Reynolds. Reynolds’ stelt dat het complexe gedrag van groepen dieren met slechts enkele regels is na te bootsen. "Dit betekent bijvoorbeeld dat je dieren met grote snelheid in dezelfde richting kunt laten bewegen zonder dat ze tegen elkaar aan botsen. De gebruikte technieken bij het maken van de filmJurassic Park zijn hier een goed voorbeeld van", zegt Ouwendijk.
Gebruikers van de Java-applicatie die Ouwendijk heeft ontwikkeld kunnen het gedrag van de Boids beïnvloeden door zelf programmeercodes toe te voegen. "Dit maakt het voor programmeurs erg eenvoudig om zelf een programma te maken en het gedrag van de gewenste boids te bekijken."
Quest for Java is een initiatief van de Amerikaanse Association for Computing Machinery en IBM. De internationale wedstrijd voor studenten is bedoeld om het ontwikkelen van Java-applicaties door jong talent te stimuleren. De wedstrijd is inmiddels een begrip en kent jaarlijks vele hoogwaardige inzendingen. Vorig jaar was Ouwendijk ook al succesvol tijdens deze Amerikaanse wedstrijd; hij eindigde met zijn grafische chatbox op de vijfde plaats.
Ouwendijk: "De Quest was voor mij een enorme uitdaging. Het is een vrije opdracht met weinig beperkingen. Bovendien kon ik er mijn creativiteit volledig in kwijt. Het winnen van zo’n prijs is voor mij een hele erkenning."
Als twaalfjarig jongetje zat Ouwendijk al met zijn neus in de computerboeken. "De medewerkers van de plaatselijke bibliotheek vroegen zich af wat ik met zulke moeilijke boeken moest. Toen de PC op de markt kwam werd het voor mij een stuk interessanter. Met een commodore 64 kon je namelijk niet zo veel. Ik begon met het programmeren van C, wat in de loop der tijd is uitgegroeid tot Java. Java vind ik echt geweldig. Je kunt ermee netwerken, grafische toepassingen maken en er losse modules aan vast maken. Bovendien is het een flexibele programmeertaal die nog steeds in ontwikkeling is."
Ouwendijk studeert momenteel Technische Informatica aan de Technische Universiteit van Delft en werkt daarnaast als web-ontwerper bij de Rotterdamse isp Intermax. Een aanbieding van ander bedrijf heeft hij van de hand gewezen. "Ik heb het hier prima naar mijn zin. Momenteel ben ik naast het programmeren van websites ook bezig met de ontwikkeling van een WAP-emulator. Dit biedt klanten de mogelijkheid om zowel hun web- als WAP-site tegelijkertijd aan te passen. Wat de toekomst zal brengen weet ik niet, maar ik wil eerst mijn studie afmaken. Dat ontwikkelingen gaan zo snel. Een voorspelling maken voor over een paar jaar is koffiedik kijken." Wel heeft Ouwendijk zich voorgenomen volgend jaar weer mee te doen aan de Quest for Java, als hij daar nog tijd voor heeft.