Minister Willem Vermeend van Sociale Zaken wil dat de ICT-branche de vele tienduizenden werkkrachten die zij tekort stelt te komen, inhuurt uit het buitenland. Tegelijkertijd moeten de ICT-bedrijven Nederlanders opleiden, die de buitenlandse experts na hooguit twee jaar moeten vervangen. India wordt veel genoemd als bron van IT’ers. De Indiërs Ashish Dharap en Tushar Vora, werkzaam bij Origin India en nu op projectbasis in Nederland, geven een reactie.
Ashish Dharap onderhoudt sinds anderhalf jaar vanuit Eindhoven het contact tussen het softwareengineering-centrum in India en de Nederlandse organisatie. Met hem kwam zijn familie naar Nederland. Het bevalt hen hier uitstekend. "In principe; we zijn hier voor twee jaar, maar ik blijf daarna wel langer. Mijn familie vindt het prettig; mijn oudste zoon gaat naar de internationale school, de jongste zit op de peuterspeelzaal."
Tushar Vora leidt in Almelo een groot technische automatiseringsproject. Hij is sinds mei 1998 in Nederland en verwacht binnenkort, na in totaal drie jaar terug te gaan naar India. Over een paar maanden is het project waar hij aan werkt afgerond.
Is het een juist plan van Vermeend om Indiërs voor maximaal twee jaar naar Nederland te halen?
Tushar Vora: "Hierheen komen voor zo’n korte periode is een unieke ervaring. Daar zou ik juist voor kiezen. Het is hier ook erg plezierig, en het is een prachtkans om andere culturen te doorgronden. Voor de opdracht die ik hier uitvoer, overleg ik eens per twee maanden met eindgebruikers in Nederland, de Verenigde Staten, Duitsland en Japan. Ik vind het niet erg om van huis weg te zijn."
Ashish Dharap: "Soms is het zelfs beter om werknemers voor kortere perioden hierheen te halen. Voor ons is het geen probleem om voor opdrachten van drie of zes maanden naar het buitenland te gaan."
Willen Indiase IT-ers niet liever in Californië of elders werken?
Tushar Vora: "Werken op project-basis bij een groot bedrijf is veiliger voor IT’ers zoals ik, dan beginnen bij een klein, onbekend IT-bedrijfje. De zekerheid die dat biedt, stelt niet veel voor. Stel dat je na vijf maanden weer op straat staat."
Ashish Dharap: "Wanneer Origin India IT’ers hierheen haalt, dan gaat het niet om ‘body shopping’ – het inhuren van werkkrachten op basis van een cv-tje. Origin India heeft IT’ers nodig die hier onsite projecten begeleiden en implementeren. Het ontwikkelen van software en het testen ervan gebeurt offshore."
"Dat businessmodel komt mij ook het verstandigst over. Stel dat je hier 25 tot 40 Indiase gezichten erbij krijgt; dat is toch ook een extra dimensie voor het management. Vergeet dat niet."
Ashish Dharap: "Kennissen die bij startende bedrijfjes in de Verenigde Staten werken, vertellen me dat het hebben van een offshore softwarecentre in India ze erg populair maakt bij de investeerders. Begint zo’n bedrijf aan een IPO, dan is het hebben van zo’n centre het noemen zeker waard."
Hoe maken we Nederland bekend in India?
Tushar Vora: "Nederland is in India niet erg bekend. Ik denk dat bedrijven er verstandig aan doen om reclame te maken voor enkele grote projecten."
Ashish Dharap: "Volgens mij gaan bedrijven er steeds meer toe over om software-ontwikkeling naar het buitenland te verplaatsen. Want de kosten om werknemers hierheen te halen zijn natuurlijk erg hoog. De grootste groei zit volgens mij in het offshore plaatsen van werk, niet in het verhuizen van werkkrachten naar Nederland, Duitsland of welk land dan ook."
Welk advies krijgen de collega’s, wanneer je terug gaat?
Tushar Vora: "Ik zou ze aanraden te werken aan een project, bij een bekend bedrijf zoals Origin. Je leert in het buitenland de software kennen waarmee je, terug in India, veel werkt. Dat is boeiend en een goede ervaring."
Ashish Dharap: "Ik raad ze aan met zo’n karwei hun visie te verbreden. Cultureel krijg je er namelijk veel voor terug."