Een Internetsite voor EK-voetbalpools: dat zag Global Vision als een manier om zich te presenteren aan het publiek. De start-up hield er een opdracht van de Avro aan over, al kende de website wel de nodige kinderziektes.
Tijdens het afgelopen Europees Kampioenschap Voetbal was het mogelijk om op http://www.ek2000pool.nl van Global Vision een eigen EK-pool op te zetten. Inschrijvers stelden een pool samen door een keuze te maken uit onderdelen, zoals de poulewedstrijden, de topscorer van het toernooi en de eerste afvallige bij het Nederlands elftal. Uiteindelijk liepen er 512 actieve pooles met 4300 deelnemers. Ook de redactie Computable gebruikte de website voor het opzetten van haar eigen Computapool.
Global Vision biedt Internetoplossingen aan het midden-en kleinbedrijf aan. Het bedrijf deelt in Utrecht een pand met een andere startup: de Internetdienstenverlener IC&S die http://www.ek2000pool.nl ook ondersteunde. De vijf oprichters zochten naar een manier om de naamsbekendheid te vergroten en vonden die in het opzetten van een website voor voetbalpools. Omdat hiervoor geen software voorhanden bleek, besloot Global Vision om zelf een systeem te ontwikkelen. Daarbij maakte het gebruik van de php3-servicesite-scripting-taal en de MySQL-database. Diezelfde open source-hulpmiddelen vormen ook de basis voor het ontwikkelen van hun Internetoplossingen voor het mkb, met daarbij het betalingsafhandelingssysteem van OTS.
Arbeidsvitaminen
Toen het toernooi eenmaal aan de gang was, bleek de Internetsite met een aantal kinderziektes behept. Deelnemers konden hun voorspellingen niet meer raadplegen, formuleringen op de digitale en de uitgeprinte vragenlijst verschilden en de puntentelling klopte niet altijd. "Het is een zware klus geweest", vertelt Olaf van Maanen van Global Vision. "Het heeft veel tijd gekost en in het begin liep het met onze berekeningsformule niet goed."
"Toch hebben we er een goed gevoel aan over gehouden", stelt hij. "De response was goed en het leverde ons zelfs een opdracht van de Avro op: het radioprogramma Arbeidsvitaminen wilde een eigen EK-pool op Internet." Global Vision overweegt nu het concept om te bouwen tot een Internetoplossing voor sportpools.
Tevredenheid over IT Euro 2000
De automatisering van Euro 2000 is goed verlopen. "We kregen zelfs een compliment van de Uefa en de directie van Euro 2000", vertelt IT-projectmanager Rob Vink. De storingen bleven beperkt tot wat kleine en twee grote problemen. De Euro2000-organisatie werd getroffen door het ‘I love you-virus’, waardoor Exchange moest worden stilgelegd en de PC’s schoongepoetst moesten worden. Bij de andere calamiteit sloeg de airco van een telecommunicatie-container in Eindhoven op hol. Vink: "De temperatuur daalde naar 25 graden onder nul. Nadat de airco was afgezet, ontstond er veel condens. Daardoor moest Telfort de netwerkcomponenten demonteren, droogmaken en opnieuw in elkaar zetten. Het wide area network was tijdelijk uit de lucht, maar we hadden een backup-voorziening. De gebruikers hebben er niets van gemerkt."
Vink toont zich vooral tevreden over het gebruik van de dunne clients van Citrix. "De gebruikers konden hierop doen en laten wat ze wilden. De applicaties draaiden namelijk op Windows NT in het datacenter. Zo’n constructie werkt goed bij grote, tijdelijke infrastructuren."
Direct na het einde van het toernooi zijn de stadions al weer ontdaan van hun speciale EK-IT-infrastructuur. Voor Vink en zijn collega IT-projectmanager Paul van der Velde – beiden ingehuurd van Twynstra Gudde – rest dan nog de evaluatie en de aanbevelingen voor het Euro 2004 in Portugal. "De vraag is of ze er wat aan hebben gezien de snelle ontwikkelingen van de techniek. Ik verwacht dat bij het volgende toernooi de rol van de mobiele telefonie en de draadloze communicatie bijvoorbeeld veel groter zal zijn."
Voorspelling PSINet komt niet uit
Ook de officiële Uefa-website http://www.euro2000.org heeft weinig problemen ondervonden. De site is niet platgegaan en er zijn ook geen aanvallen van hackers bekend. Desalniettemin is het onwaarschijnlijk grote, verwachte aantal van gemiddeld 150 miljoen hits per dag niet gehaald. Naar verluidt lag het aantal op 90 miljoen hits (de site van het WK’98 in Frankrijk leverde 70 miljoen hits per dag op), maar PSINet wil dit niet bevestigen. Deze sponsor, verantwoordelijk voor het infrastructurele gedeelte van de site, deed vooraf met veel bombarie kond van zijn voorspelling. Nu het toernooi afgelopen is, geeft het bedrijf niet thuis over het uiteindelijke aantal hits, maar verwijst het door naar de Uefa. De Europese voetbalbond wil de eindscore echter ook niet kwijt.