De Socialistische Partij wil dat werkgevers een urenregistratie opzetten voor beeldschermwerkers. Doel is RSI te voorkomen.
Dat is de belangrijkste aanbeveling in het SP-rapport ‘RSI achter de schermen, een andere houding van werk- en wetgever’ dat Tweede-Kamerlid Jan de Wit donderdag heeft gepresenteerd. FNV-Bondgenoten en de RSI-patiëntenvereniging noemen het voorstel "een goede stap voor de preventie van RSI".
Ondanks de aandacht voor de muisarm neemt het aantal werknemers met beruchte en langdurige klachten aan polsen, ellebogen en schouders nog steeds toe. De SP wil het probleem aanpakken door de tachograaf voor computers, die FNV Bondgenoten vorig jaar introduceerde, verplicht te stellen en de Arbeidsinspectie scherper te laten toezien op de huidige wettelijke normen voor beeldschermwerk. Volgens de wet mogen werknemers maximaal twee uur achter elkaar achter een computer werken en moeten dan tien minuten pauze moeten nemen of iets anders doen. In totaal mag maximaal vijf tot zes uur op een dag achter het beeldscherm worden gewerkt.
Volgens de SP heeft de Arbeidsinspectie geen middelen om de normen te controleren. Uit cijfers van de Arbeidsinspectie blijkt dat in de praktijk een kwart van de beeldschermwerkers langer dan zes uur per dag achter de PC zit. Volgens De Wit is de tachograaf een registratiemiddel bij uitstek. "Daarmee worden de uren, pauzes en de intensiteit van het werk gemeten." De Wit ziet in de de tachograaf net als FNV Bondgenoten een middel waardoor werknemers en werkgevers zich bewust worden van de tijd die aan het beeldscherm wordt doorgebracht.
Behalve de verplichte urenregistratie en de betere controle door de Arbeidsinspectie wil de SP ook verder onderzoek naar de medische oorzaak van RSI en de mogelijkheden tot herstel. Op basis van verder onderzoek moeten er een richtlijn en mogelijk een keurmerk komen voor RSI herstel- en reïntegratieprogramma’s en therapieën.