Euronext, de fusiebeurs tussen de beurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs, heeft de gezamenlijke indexen en indices bekend gemaakt. Het Europese equivalent van de AEX-index gaat Euronext 100 heten. Deze wordt samengesteld op basis van marktkapitalisatie op het moment van introductie. Dat zal dan rond de jaarwisseling in Parijs en in maart 2001 aan de beurzen in Amsterdam en Brussel zijn.
Volgens de huidige situatie prijkt France Telecom – met een marktkapitalisatie van 160 miljard euro – boven aan de lijst, op de voet gevolgd door Koninklijke Olie – gewaardeerd op 141,5 miljard euro. Op drie staat het Franse olieconglomeraat Total Fina Elf.
Naast de Euronext 100-index komt de Euronext 150 met hoofdfondsen die niet in de hoofdindex zijn gekomen. Speciaal voor ict-fondsen en veelbelovende Internet-gerelateerde groeifondsen in de nieuwe economie komt de Next Economy-index.
In Euronext heeft de beurs van Parijs een aandeel van 60 procent. Amsterdam bezit 32 procent en Brussel 8 procent. Aan de Bourse de Paris worden alle grote aandelenfondsen verhandeld en aan de Brusselse beurs de midkap, lokale fondsen en nieuwe markten. De complete optie- en futurehandel van Euronext komt bij de Amsterdamse effectenbeurs. Verder nemen Amsterdam en Brussel het Parijse handelssysteem over.
Voor alle duidelijkheid zei AEX-beursdirecteur George Möller dat de AEX-index blijft bestaan, maar wordt ingebed in Euronext. Möller kondigde verder aan dat Euronext in gesprek is met Nyse (New York Stock Exchange) en de Londense optiebeurs Liffe. Euronext gaat 1400 beursgenoteerde bedrijven vertegenwoordigen met een totale marktkapitalisatie van 1997 miljard euro. In juli 2001 moet Euronext volledige operationeel zijn. MS