Verkeer en Waterstaat onderzoekt de samenwerking van KPN en het Hongkongse conglomeraat Hutchison Whampoa voor de veiling van Umts-frequenties die morgen start.
Die veiling moet miljarden guldens opbrengen. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat wil voorkomen dat bedrijven via samenwerking de veiling manipuleren. Volgens het ministerie wordt ook de NMA (Nederlandse Mededingings Autoriteit) betrokken bij de beoordeling van de deal. Volgens een woordvoerder is het niet zeker dat er morgen al een besluit valt, maar loopt het onderzoek dan gewoon tijdens de veiling door.
DeFinancial Times meldde gisteren dat KPN en NTT Docomo een belang van 35 procent kopen in de Britse dochter van Whampoa TIW, die voor 6,7 miljard dollar een Umts-vergunning heeft verkregen. Daarvoor zullen ze tussen de 1,5- en twee miljard dollar betalen. KPN krijgt 15 procent en Docomo 20 procent, aldus de krant.
KPN bevestigde de samenwerking gisteren, maar wilde niet zeggen hoe die er precies uit ziet. KPN heeft al eerder laten weten dat het koste wat kost een Umts-licentie in Nederland wil kopen. Het Nederlandse bedrijf biedt ook straks mee in Duitsland via GSM-dochter E-Plus. In Groot-Brittannië stond KPN in eerste instantie buitenspel nadat het er niet in slaagde Orange te kopen. Via Whampoa krijgt de Nederlandse telco daar echter nu alsnog voet aan de grond. Mét KPN rukt ook NTT Docomo op, dat een paar maanden geleden voor elf miljard gulden een belang van 15 procent nam in KPN Mobile. Het Japanse bedrijf biedt al met doorslaande succes mobiel Internet aan in zijn thuisland.
Eén van de overgebleven mededingers voor de veiling is nieuwkomer Versatel. Deze telco is bang dat de vijf Nederlandse operators voor mobiele telefonie alles zullen doen om de vijf frequenties te bemachtigen. Omdat Versatel als enige geen kapitaalkrachtige partner achter zich heeft staan, vreest het bedrijf straks achter het net te vissen. Daarom wil het dat één van de frequenties speciaal voor nieuwkomers wordt vrijgemaakt, zoals ook in Groot-Brittannië is gebeurd. Het ministerie wil daar echter niet aan voldoen. Daarom stapt Versatel naar de bestuursrechter, zo maakte het bedrijf gisteren bekend. Eerder stuurde Versatel ook al een klacht naar de Europese Commissie.
Volgens een woordvoerder is Versatel nog in onderhandeling met een aantal partners, maar zal het bedrijf in elk geval morgen gaan meebieden.