Napster is in de tegenaanval gegaan nadat de Recording Industry Association of America van de rechter gelijk kreeg met zijn klacht over illegaal kopiëren.
De Riaa stelde dat Napster, dat het gelijknamige razend populaire programma op de markt brengt om muziekbestanden uit te wisselen, het wel heel gemakkelijk maakt om illegaal muziek te kopiëren. Het Californische bedrijf heeft nu advocaat David Boies in de arm genomen om zijn zaak verder te bepleiten.
Boies is de leider van het team juristen van het ministerie van justitie dat de veldtocht tegen Microsoft leidde en voorlopig winnend heeft afgesloten.
Boies maakte gisteren duidelijk welke lijn hij bij de verdere verdediging van Napster zal kiezen. Hij trok in een schriftelijk verweer voor de rechtbank de vergelijking met Microsoft, waarbij de Riaa uiteraard de rol van de softwaregigant speelt. Volgens Boies probeert de Riaa met de massieve aanval op een nieuwe techniek – de combinatie van MP3 en Napster – zijn monopolie op de muziekmarkt te houden. "Napster vertegenwoordigt het soort techniek dat de economische controle van een dominante marktpartij aantast die opereert op basis van een verouderende techniek. De Riaa probeert niets anders dan Napster monddood te maken totdat de organisatie MP3 helemaal onder controle hebben", aldus Boies. Precies wat Microsoft heeft gedaan met Netscape dus.
Boies houdt ook vast aan het eerdere verweer van Napster dat het bedrijf in feite een isp (Internet service provider) is, en dus net als ‘gewone’ isp’s niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor het misbruik – in dit geval het schenden van auteursrechten – dat klanten van de diensten maken. Voor dat argument toonde de rechter zich in eerste instantie niet gevoelig.
Kern van de zaak is of de software van Napster de CD-verkoop vermindert of juist bevordert. De Riaa beweert uiteraard het eerste, en Napster het laatste. Vorige week verscheen een onderzoek dat de stelling van Napster bevestigde: mensen beluisteren via Internet nummers van een bekende of onbekende band, net als in de platenwinkel, en besluiten dan om de CD al dan niet te kopen. Het feit dat ze nummers gratis kunnen downloaden, is geen beletsel om toch de originele CD te kopen. Napster voert verder aan dat beginnende bands bekendheid kunnen verwerven door hun nummers als MP3-bestanden op Internet te zetten. Daardoor zijn ze minder afhankelijk van de grote platenmaatschappijen.
Op 26 juli mogen beide partijen voor de rechtbank in San Francisco hun standpunt nog eens uiteenzetten.