Afgelopen week sloten de beurzen op Wall Street verdeeld. De Dow Jones steeg 0,48 procent tot 10.447,89 punten. De Nasdaq steeg 2,2 procent naar 3966,12 punten.
Vooral ict-aandelen mochten zich in een grote belangstelling verheugen, omdat beleggers massaal winst namen. De meeste fondsen kwamen dan ook nauwelijks van hun plaats. In de VS wordt aanstaande dinsdag Independence Day gevierd, en veel Amerikanen hebben een lang weekeind opgenomen. Een stilte voor de storm, want in de loop van de week worden belangrijke macro-economische cijfers bekendgemaakt, zoals de inkoopcijfers en de werkgelegenheidscijfers. Het is te hopen dat de Amerikaanse economie iets is verzwakt, en de olieprijs en rente stabiel blijven. De valutakoers van de euro versus de dollar zakte iets onderuit op 0,94 euro versus de dollar.
Overigens meldde de beurs dat over het afgelopen kwartaal de Nasdaq-index maar liefst 14 procent is gedaald. Analisten vinden dat de tmt-sector (telecom, media, technologie) nog steeds in de correctiefase zit na de hausse afgelopen najaar.
In de telecomsector is genoeg beweging, vanwege de fusie- en overnamegeruchten en de op handen zijnde Umts-veilingen in Europa. Veel aandacht krijgt momenteel het gerucht dat Deutsche Telekom, na de door tussenkomst van Europese Commissie mislukte overnamepoging van MCI Worldcom, nu wil proberen Sprint over te nemen voor negentig miljard euro. Zoveel is Sprint volgens analisten overigens niet waard.
Inmiddels heeft de Amerikaanse Senaat geprobeerd deze overname van een Amerikaanse onderneming door buitenlands staatsbedrijf als Deutsche Telekom te blokkeren. Oog om oog en tand om tand, in plaats van marktwerking? Het lijkt er een beetje op. Maar de VS bepalen allang niet meer wat er in de wereld gebeurt en wat niet. Dus op de retorische vraag of de VS op hun onafhankelijkheidsdag morgen echt onafhankelijk zijn, luidt het antwoord steeds minder nee. Dat is maar goed ook in de ‘global village’ met handelsblokken Europa en Oost-Azië.