Hitachi Data Systems (HDS), wil met een nieuw opslagsysteem markt veroveren van concurrenten EMC en IBM. De dochteronderneming van Hitachi introduceert hiertoe een opslagsysteem – de Lightning 9900 – dat is gebaseerd op de nieuwe Histar glasvezelarchitectuur. Deze is vier keer sneller dan die van de concurrentie en heeft met 29 terabyte aanzienlijk meer opslagcapaciteit dan de 19 terabyte van de Symmetrix 8000, het krachtigste systeem van EMC.
Naast het nieuwe opslagsysteem introduceert HDS een systeem voor vooraf geïnstalleerde opslagcapaciteit, het zogeheten Storage on Demand. De gebruiker kan die capaciteit toevoegen via een paar toetsaanslagen. Met deze oplossing speelt het bedrijf in op toepassingen voor elektronische handel die explosief kunnen groeien.
Voorsprong
Chris Douglas, directeur Europa van HDS, stelt dat de voorsprong op EMC en IBM in de loop van dit jaar nog groter zal worden, want voor het eind van dit jaar zal de capaciteit van de Lightning 9900 verdubbelen door het systeem uit te rusten met nieuwe disk drives. Douglas stelt dat de nieuwe (bedrijfseigen) Histar-architectuur belangrijker is dan de capaciteit van het opslagsysteem. "Deze is gebaseerd op cache-switching, terwijl andere architecturen werken met gedeelde bussen. Histar maakt een interne bandbreedte mogelijk van maximaal 6,4 Gb per seconde, ruim vier keer sneller dan de Symmetrix 8000 van EMC. Een hoge bandbreedte maakt het mogelijk pieken in het verkeer bij toepassingen voor elektronische handel op te vangen."
Shark
HDS probeert met het nieuwe systeem niet alleen marktaandeel te veroveren op EMC; ook IBM zal te lijden hebben van het Lightning-opslagsysteem, zo stelt Douglas. "Het Shark-opslagsysteem van IBM heeft nog steeds te kampen met functionele problemen. Dat is te wijten aan het feit dat IBM snel met een opslagsysteem op de markt wilde komen om te voorkomen dat klanten naar een andere leverancier zouden gaan. Maar de Shark is in feite niets anders dan twee geclusterde servers, die samen een opslagbox vormen; het is in ieder geval geen geavanceerde technologie."
Volgens Douglas heeft HDS onlangs een klant voor opslagsystemen afgesnoept van IBM. Het gaat hierbij om de Vardepappercentralen, de IT-afdeling van de beurs van Stockholm. Deze IT-afdeling zocht naar herstelsoftware voor parallelle systemen die op verschillende plekken staan opgesteld. De oplossing van HDS voldeed beter dan die van IBM. EMC verloor de slag met HDS omdat zijn techniek Srdf (Symmetrix Remote Data Facility) niet aansluit op IBM’s peer-to-peer remote copy procedure.
San-oplossingen
Diverse onderzoekbureaus voorspellen dat de markt van opslagsystemen de komende vijf tot tien jaar blijft verdubbelen. Een relatief nieuw onderdeel van deze markt zijn de Storage Area Networks, waar EMC marktleider is. Ook deze markt zal de komende jaren flink blijven groeien. Steeds meer leveranciers proberen hiervan een graantje mee te pikken. Zo introduceerden deze maand Compaq en Storagetek hun san-strategieën, terwijl Veritas met software komt voor het beheer van deze netwerken van opslagsystemen.
Compaq claimt dat de nieuwe techniek (Versastor) opslagmogelijkheden ‘on demand’ mogelijk maakt. Versastor voorziet ook in open opslag, die de infrastructuur van de totale onderneming ondersteunt.
De strategie van Storagetek, die is opgebouwd uit drie componenten, streeft ook naar open san-oplossingen. Het bedrijf stelt dat zijn oplossing leidt tot minder downtime en tot lagere kosten voor opslagbeheer.